latinica  ћирилица
21/07/2024 |  18:46 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Кошарац поручио Конаковићу, Хелезу и Форти: Уозбиљите се, у питању су животи

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац затражио је од свих надлежних институција на нивоу БиХ да у најкраћем року и без одгађања одобре долазак хеликоптера из Србије, који би помогао у гашењу евентуалних пожара на подручју Херцеговине.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- Званичан захтјев ћу упутити Министарству иностраних послова, Министарству транспорта и комуникација и Министарству одбране у Савјету министара, јер је нечувено и срамно да одуговлаче са издавањем потребних сагласности за хуману мисију - истакао је Кошарац.

Он је указао је неодговорно и нехумано понашање и Елмедина Конаковића и Едина Форте и Зукана Хелеза, који су спремни да се поигравају људским животима и њиховом имовином искључиво из популистичких разлога.

- Овдје нема мјеста политикантству! Ситуација је алармантна и мора се промптно дјеловати. Неопходна нам је помоћ и подршка хеликоптера из Србије у гашењу могућих пожара у Херцеговини, будући да хеликоптер Хеликоптерског сервиса Српске мора на редован сервис због свакодневних активности и дјеловања на пожариштима, и због превеликог оптерећења у протеклом периоду - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да су сви свједоци да су посљедњих дана уложени надљудски напори у гашењу пожара на подручју Херцеговине, те да је Хеликоптерски сервис Српске дјеловао и на линији разграничења, чак и на подручју ФБиХ гасећи пожаре.

- Спасавали су бошњачка повратничка села код Гацка. Наравно да нико није правио разлику, јер у Хеликоптерском сервису Српске раде професионалци које краси хуманост и одговоран приступ послу. Њихов императив је да заштите животе људи и њихову имовину - констатовао је Кошарац за Срну.

Он је указао да је монструозно блокирати овако хумане мисије и не дозвољавати да из Србије дође неопходна помоћ у гашењу потенцијално нових пожара, као и санирању потенцијалне материјалне штете.

- Понављам, људски животи и њихова имовина су апсолутни приоритет. Зато поново апелујем на Конаковића, Форту и Хелеза да се уозбиље и да најодговорније приступе овом питању. Популизам и јефтине политичке поене оставите по страни- поручио је замјеник предсједавајуће Савјета министара.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић апеловао је да Министарство иностраних послова у Савјету министара одобри захтјев Србије за слање хеликоптера у БиХ или ће у супротном сносити одговорност за било какво угрожавање материјалних добара или људи у случају пожара.