latinica  ћирилица
21/07/2024 |  17:53 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Присуство очева порођајима - непроцјењива подршка породиљама (ВИДЕО)

Иако особе блиске породиљи већ неколико година могу присуствовати порођају и у бијељинској болници "Свети Врачеви", ријетки су ту могућност искористили.
Порођајна сала - Фото: РТРС
Порођајна салаФото: РТРС

Најчешће су то партнери односно мужеви породиља, а није ријеткост да то буде мајка или пријатељица.

Дарко Стевић присуствовао је рођењу својих петоро малишна. Четворо старијих рођено је у Аустрији, а Алексеј прије три седмице у бијељинској болници.

- Неких два сата сам био прије порођаја у операционој соби тачније породиљској соби и два сата послије порођаја гдје сам присуствовао и вагању и мјерењу бебе, и носао Алексеја тих прва два сата, измазили се док нису прешли на одјељење, тако да јако лијепо искуство, позитивно, све похвале - каже Дарко Стевић.

За маму Сандру подршка супруга је непроцјењива.

- Морам да кажем да сам презадовољна, доста зависи од нас породиља и мормо да сарађујемо са докторима. Данас су мало жене и маме мало мазније па очекују да то не боли да иде све фино и лијепо, није лако родити дијете - рекла је Сандра Стевић.

Уз Жељку Васић као особа од повјерења приликом другог порођаја била је мајка која је уз њу била кроз најтеже али и најљепше тренутке.

- Било је врло емотивно, осјећала сам се сигурније, прелијепо. Како је мама доживјела то. Вјерујем да је и њој било много емотиввно да прође са мном то заједно - истакла је Жељка Васић.

Особа од повјерења је неко у кога трудница има највише повјерења. Да би имали такву особу на порођају потребно је у болничкој управи попунити образац за присуство порођају након чега се доноси одлука о присуству уз обавезу поштовања кућног реда.

- Присуство особе од повјерења улива трудници самопоуздање. Она је самим тим један спокој, а с друге стране особа од повјерења мора да буде психички стабилна јер само рађање новог живота може да допринесе узбуђењу особе од повјерења а самим тим може негативно дјеловати на трудницу - каже Миливоје Пелемиш, начелник Одјељења за гинекологију болнице "Свети Врачеви".

У случајевима када је потребно обавити царски рез што захтијева поптуно стерилне услове не може присуствовати особа од повјерења. У бијељинској болници се годишње роди око 1000 беба, а до краја године видјећемо колико је тата скупило храбрости да присуствује најузвишенијем тренутку-рађању новог живота.