latinica  ћирилица
21/07/2024 |  13:09 ⇒ 13:24 | Аутор: srpskainfo.com

Црква на Башчаршији један од најстаријих и највриједних културно-историјских споменика

Стара српска православна црква у Сарајеву, Црква светих Архангела Михаила и Гаврила један је од најстаријих и највриједних културно-историјских споменика у Сарајеву.
СПЦ (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
СПЦ (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

Црква светих Архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву је смјештена недалеко од Башчаршије, у старом дијелу, тачније у улици Муле Мустафе Башескије.

Називају је и Црква на Башчаршији, а старија је од самог града.

Подигнута је у 14. вијеку, а прије осам вијекова црква је ушла у састав тадашње Дабарске епископије, коју је основао Свети Сава, и тај континуитет има непрекидно до сада, када дјелује у оквиру Митрополије дабробосанске.

Проглашена је за национални споменик Босне и Херцеговине и представља најстарији и један од највреднијих културно-историјских споменика Сарајева.

Добрим дијелом је укопана у земљу, правоугаоног је облика, зидови су од кречњака, дебели метар. Налази се на темељима ранохришћанске базилике.

Али, највећу вриједност чине, не само иконостас из 17. вијека, него и дијелови мошти које се у њој чувају Светог Пантелејмона, Јакова Персијанаца, Светог Трифуна, као и Свете Текле.

Свети Сава је из Свете земље у Србију донио руку Свете Текле (ученице апостола Павла), а патријарх Арсеније Четврти је даровао Старој цркви у Сарајеву.

Лјуди свих вјера посјећују Стару православну цркву Светих Архангела Михаила и Гаврила, која је у народу позната и као црква Свете Текле.

Оно што посебно краси стару цркву поред моштију Свете Текле јесу и мошти младенца на спрату, у храму, односно једномјесечне бебе. Нема никаквих писаних трагова о овим моштима у светињи, али предање које је старо већ два вијека каже да је зла маћеха бацила то дијете низ степенице и да се оно на тај начин посветило.

Оно је овдје похрањено. Долазе сви да се моле пред моштима младенца. Посебно они који немају дјецу, као и они који моле за здравље и спасење своје породице и дјеце, пише Жена Блиц.