latinica  ћирилица
21/07/2024 |  12:27 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

Гогановић: Хелез увлачи Еуфор и НАТО у своје политичке конструкције

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез од почетка мандата злоупотребљава систем одбране у дневнополитичке сврхе, а сада је отишао и корак даље покушавајући да увуче Еуфор и НАТО у своје политичке конструкције и сакупљање јефтиних политичких поена, изјавио је замјеник министра одбрне Александар Гогановић.
Александар Гогановић - Фото: СРНА
Александар ГогановићФото: СРНА

- Поставља се питање на основу чијег наређења би Хелез предузимао било какве активности које најављује - рекао је Гогановић поводом Хелезове изјаве да би затражио интервенцију Еуфора и НАТО штаба у случају да припадници МУП-а Србије дођу у Републику Српску у оквиру полицијске сарадње током туристичке сезоне.

Према Гогановићевим ријечима, оваквим поступањима и изјавама Хелез деградира институције БиХ, Предсједништво БиХ које има улогу врховне команде и Парламентарну скупштину БиХ, па и Савјет министара као колективни орган одлучивања.

Гогановић је оцијенио да то, најблаже речено, представља непоштовање институција БиХ и свјесно кршење Закона о одбрани.

- Полицијска сарадња је нормална и легална ствар, као што су рекли представници МУП-а Републике Српске, МУП-а Федерације БиХ и Министарства безбједности у Савјету министара, те се оправдано поставља питање шта министар одбране има са цивилним органима безбједности, зашто се мијеша у њихове послове и коментарише њихове редовне и планске активности - указао је Гогановић.

Гогановић је подвукао да снаге Еуфора које имају мандат одлуком Савјета безбједности УН да процјењују безбједносну ситуацију и НАТО штаб, који је имао значајну улогу у периоду реформе одбране БиХ, једино треба да реагују на овакве и сличне изјаве министра одбране, којима директно урушава како заједничке Оружане снаге тако и Дејтонски мировни споразум.

Хелез је рекао да би затражио интервенцију ЕУФОР-а и НАТО штаба у Сарајеву у случају да припадници МУП-а Србије дођу у Српску у оквиру полицијске сарадње током туристичке сезоне, наводећи по том питању Србија не може да сарађује са Републиком Српском.

Министар унутрашњих послова Федерације БиХ Рамо Исак рекао је јуче да је све урађено у складу са процедурама када је ријеч о доласку шест полицијских службеника МУП-а Србије који су требали да буду распоређени као испомоћ у току туристичке сезоне у Бањалуци, Фочи и Требињу.

На основу Меморандума о сарадњи током туристичке сезоне између министарствава унутрашњих послова Републике Србије и Републике Српске, било је предвиђено да у Бањалуци, Фочи и Требињу буде распоређен по један униформисани полицијски службеник и службеник Управе криминалистичке полиције Србије, који су до 1. септембра требали да раде заједно са колегама из Српске.

У истом периоду требало да буду ангажовани полицијски службеници МУП-а Републике Српске у Београду, Новом Саду и Златибору.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је јуче да полицајци из Србије неће бити упућени у Републику Српску у оквиру полицијске сарадње у туристичкој сезони, имајући у виду да бошњачки политичари у БиХ од тога креирају политичке сплетке и пријетње.