latinica  ћирилица
20/07/2024 |  22:07 ⇒ 22:11 | Аутор: sputniknews.com

Жесток удар Израела на Јемен, Хути пријете одговором (ВИДЕО)

Израелске одбрамбене снаге извеле су ваздушне нападе на објекте Хута у подручју лучког града Ходејде на западу Јемену, саопштила је израелска војска.
Напад Изреала на Јемен (Фото: EPA-EFE/HOUTHIS MEDIA CENTER / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE) -
Напад Изреала на Јемен (Фото: EPA-EFE/HOUTHIS MEDIA CENTER / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE)

Хути су напад назвали агресијом и поручили су да ће услиједити одговор.

Најмање 80 људи је рањено приликом израелских ваздушних напада, преноси САБА, позивајући се на Министарство здравља владе Хута.

Извори Спутњика јављају да су у нападу погинуле двије особе.

- Борбени авиони Одбрамбених снага Израела извели су нападе на војне објекте Хута у подручју луке Ходејде у Јемену као одговор на стотине напада на Израел посљедњих мјесеци - наводи се у саопштењу.

Телевизија Ал Масира наводи је да је у нападу учествовало 12 авиона израелског ваздухопловства. Медији истичу да је ово први ваздушни напад израелских снага на Хуте.

Представник Хута Мухамед Абдесалам саопштио је да је Израел гађао складишта нафте и електрану у Ходејди, док портпарол Израелских одбрамбених снага наводи да су израелски ловци гађали "објекте двоструке намјене, укључујући енергетску инфраструктуру".

Хути: Ово је агресија - одговорићемо

Врховни политички савјет јеменског покрета Ансар Алах (Хути) саопштио је да израелски ваздушни напади на град Ходејду у западном Јемену неће остати без одговора, преноси Ал Масира.

- Ова агресија неће остати без ефикасног одговора противнику - саопштио је савјет покрета, преноси Ал Масира. Напоменуо је да Хути неће одустати од операција подршке Гази.

Нетанијаху: Директан одговор на напад на Тел Авив

- Током ове операције погођени су циљеви, удаљено 1.800 километара од наших граница. То ће нашим непријатељима дати до знања да не постоји мјесто до ког не може допријети рука Израела. Напад је директан одговор дроновима приликом којег је погинуо израелски држављанин и рањени други цивили. Током посљедњих осам мјесеци Хути су испалили на Израел стотине балистичких и крстарећих ракета, као и дронова - рекао је премијер Израела Бенјамин Нетанијаху у обраћању нацији.

Како је додао, нападнуту луку Ходејда Хути су користили у војне сврхе "и служио је као пријемна тачка за смртоносно оружје које Хутима испоручује Иран".

- Они су користили то оружје да нападају Израел, нападају земље у региону и нападају један од најважнијих међународних поморских путева - казао је Нетанијаху.

Читав Блиски исток може да види пламен

Чотав Блиски исток може да види "пламен" у јеменској луци Ходејда коју контролишу Хути, и Израел ће то поновити било гдје у случају нових напада на његове грађане, изјавио је министар одбране те земље Јоав Галант.

Он је тим ријечима прокоментарисао операцију израелског Ратног ваздухопловства као одговор на јучерашњи напад Хута на Тел Авив који је изведен дроновима.