latinica  ћирилица
20/07/2024 |  21:59 | Аутор: СРНА

Мицотакис: Хеленизам неће престати да се бори док се Кипар поново не уједини

Хеленизам неће престати да се бори док се Кипар не уједини, док се не залијече ране и док се на велико острво не врати стабилност и мир, изјавио је грчки премијер Киријакос Мицотакис на обиљежавању 50 година од турске инвазије на Кипар.
Киријакос Мицотакис (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Киријакос Мицотакис (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

- Не прихватамо свршен чин. Наша тежња остаје једна - Република Кипар са једним суверенитетом у двозонској двозаједничкој федерацији у једној држави без стране окупационе војске, баш као што то предвиђају резолуције УН - рекао је Мицотакис.

Он је истакао да "рана још крвари" и да је сјевер острва заробљеник окупације, пренио је Катимерини.

- Афродитина земља је и даље подијељена. Још увијек имамо нестале особе и избјеглице рекао је Мицотакис.

Он је нагласио да "грчко-турско приближавање помаже и напретку кипарског питања", али да то што се воде разговори не значи да се двије стране слажу.

- Имам повјерење у закон и вјеру у наше ставове. Увијек постоји нада све док се оно што се ради на терену не ради у срцима грчког народа и међународне заједнице - рекао је Мицотакис.

Предсједник Кипар Никос Христодулидис рекао је да за његову генерацију постоји само један правац и да је његова главна брига и приоритет крај окупације, ослобођење и поновно уједињење земље.

- Морамо се ослободити окупације и подјела које нагризају снаге и потенцијал Кипра за даљи напредак и просперитет, које поништавају визију јединствене, заједничке просперитетне домовине и које не дозвољавају нашој земљи да оствари свој пуни потенцијал - рекао је Христодулидис.

Он је навео да је "неизбјежна потреба да се оконча садашњи неприхватљиви статус кво и врате основне слободе и људска права за све Кипране без изузетка".

На Кипру је данас обиљежено 50 година од турске инвазије на то острво.

Сирене за ваздушни напад огласиле су се широм Кипра јутрос у 5.30 часова, означавајући вријеме када је почела турска инвазија 1974. године.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, који је присуствовао церемонији у сјеверном дијелу острва, који је под турском контролом, рекао је да Турска подржава рјешење "двије државе" за Кипар, додајући да федерално рјешење није могуће.