latinica  ћирилица
20/07/2024 |  20:06 ⇒ 20:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Шта ако се Бајден повуче из предсједничке трке?

Глас Америке објавио је који су то сценарији уколико демократски предсједнички кандидат одустане од трке, с обзиром да све више великих донатора има дилему да ли да настави да финансира кампању Џоа Бајдена, а такође јер расте број демократа који позивају актуелног предсједника да повуче своју кандидатуру.
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN) -
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

Јуче је из Бајденове кампање поручено да он остаје у трци, а, како је наведено, уколико се повуче, демократе морају брзо да одлуче о наредним корацима.

Један од сценарија би био да Бајден, на Националној демократској конвенцији крајем августа у Чикагу, подржи алтернативног кандидата и да од делегата тражи да гласове које су намијенили њему преусмјере на другог.

Скоро свих 3.896 делегата своје гласове је намијенило Бајдену.

Прва у реду да наслиједи предсједника је његова потпредсједница Камала Харис.

Тај избор би имао смисла и финансијски, јер правила налажу да Харис може да потроши новац из кампање намијењене Бајдену, а средства износе око 91 милион долара, према посљедњем извештају из јуна - пише Глас Америке.

Други сценарио јесте да странка може да одржи отворену конвенцију и одабере неког од кандидата - међу којима су и гувернер Калифорније Гевин Њусом, гувернер Пенсилваније Џош Шапиро или гувернерка Мичигена Гречен Витмер.

Тај сценарио, истиче Глас Америке, био би "турбулентан процес који би изазвао подјеле".

- Номиновање неког другог умјесто Камале Харис разбјеснило би црнкиње - које су један од кључних стубова подршке демократама - наведено је.

Уколико би Бајден одступио, демократе би брзо морале да одлуче ко ће га замијенити и ко може да добије изборе, рекао је за Глас Америке Лари.

Сабато из Центра за политику Универзитета Вирџиније.

И то мора да буде иста особа.

А питање је да ли могу то да изведу у наредних мјесец дана - напомиње Сабато.

Демократе морају да одлуче и ко би био кандидат за потпредсједника - што опет може да изазове подјеле у странци.

Бајден је тренутно у изолацији, јер се лијечи од вируса корона.