latinica  ћирилица
20/07/2024 |  17:26 ⇒ 18:19 | Аутор: СРНА

Камала Харис "једини избор" умјесто Бајдена?

Потпредсједница САД Камала Харис једини је избор за замјену предсједника Џозефа Бајдена на мјесту кандидата Демократске странке, јер је остало премало времена до предсједничких избора, сматрају вишерангирани чланови Демократске странке.
Камала Харис и Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL) -
Камала Харис и Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL)

Британски дневник "Телеграф" пише да међу званичницима странке Харисова има велику подршку јер сматрају да је Бајденова ситуација неодржива.

Међутим, споран је начин на који би она могла да преузме позицију у врху листе уколико се Бајден повуче и, према појединим извјештајима, савезници Харисове убрзано раде на плану како би се осигурало да она буде кандидат.

Бивши предсједник Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси јуче је изјавила да је за одржавање отворене конвенције, на којој ће бити омогућено представљање и других потенцијалних кандидата, попут Гречен Витмер, гувернера Мичигена, те гувернера Калифорније Гевина Њусома.

Британски дневник наводи да, уколико би одустао од предсједничке трке, Бајден може да тражи од делегата који су били за њега да промијене мишљење и прихвате Харисову.

Неименовани званичник из Демократске странке истакао је да су више за брзу предају кандидатуре и без пружња простора за конкуренте Харисовој.

- Ми смо на стотињак дана од избора и не мислим да имамо времена за неки други процес. Мислим да је потпредсједник сада наш једини избор", сматра званичник, који је нагласио да Харисову ионако виде као "побољшану верзију" Бајдена.