latinica  ћирилица
20/07/2024 |  13:46 ⇒ 15:13 | Аутор: СРНА

Дачић: Спремни смо на полицијску сарадњу са свима у БиХ

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да је Србија спремна на полицијску сарадњу са свима у БиХ током туристичке сезоне, а ако је то проблем за БиХ те сарадње не мора ни бити.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Дачић је указао да Србија већ више од 10 година одржава полицијску сарадњу са земљама у региону у вријеме туристичке сезоне, саопштено је из МУП-а Србије.

- Ми смо спремни да сарађујемо са свима у БиХ у оквиру полицијске сарадње. Ако је то проблем за БиХ, што иначе није проблем за Хрватску 14 година и Црну Гору 12 година, не морамо ни да шаљемо никога нити да имамо било какву полицијску сарадњу - истакао је Дачић поводом манипулација и злонамјерних интерпретација у БиХ.

Дачић је истакао да са Хрватском та сарадња постоји од 2010. године и да се у овом тренутку у Хрватској, у Ријеци и Пули налазе два полицајца из Србије, припадника криминалистичке полиције.

- Са Црном Гором се то ради од 2012. године, и сваке године се продужава, што је учињено и сада у мају, тако да се сада у Црној Гори налази шест наших полицајаца, у Бару, Будви и Херцег Новом, по два, један из криминалистичке полиције и један из опште надлежности - навео је Дачић.

Он је рекао да је у припреми сличан споразум и са Италијом, те напоменуо да на исти начин и у Србији у разним пројектима и активностима учествују и полицајци из других земаља.

- Како и зашто то једино смета некима у БиХ? Да подсјетим, ријеч је о истом принципу као и у Црној Гори и Хрватској, по два полицајца, један криминалистички, а други опште надлежности, у Бањалуци, Требињу и Фочи - навео је Дачић.

Они је истакао да сви они и свуда остају до 1. септембра, и да се све ради у складу са међународним стандардима полицијске сарадње.

Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је претходно да ће од понедјељка, 22. јула, у Бањалуци, Фочи и Требињу бити распоређен по један униформисани полицијски службеник и службеник Управе криминалистичке полиције Србије који ће до 1. септембра радити заједно са колегама из Републике Српске.

Тим поводом делегат у Клубу бошњачког народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Џемал Смајић из Странке за БиХ упитао је ко је за то дао одобрење, износећи тврдњу да се "овим политичким парадирањем БиХ доказује постојање `српског свијета`".