latinica  ћирилица
20/07/2024 |  09:46 ⇒ 09:50 | Аутор: СРНА

Ђедовић Хандановић: Сљедећи корак је мапа пута за развој пројеката

Министар рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да ништа што је потписано са ЕУ не прејудицира пројекат "Јадар", али се, према Меморандуму, неће радити ништа што није усаглашено са ЕУ и Њемачком као носиоцем индустријског развоја.
Дубравка Ђедовић Хндановић (Фото: Tanjug, MRE/ Emilija Jovanović) -
Дубравка Ђедовић Хндановић (Фото: Tanjug, MRE/ Emilija Jovanović)

Хандановићева је рекла да је сљедећи корак да се у наредних шест мјесеци направи мапа пута, која ће прописати како да се на одржив начин развија било који пројекат када је ријеч о критичним минералним сировинама.

Она је оцијенила да је Меморандум о разумијевању о стратешком партнерству Србије и ЕУ у области одрживих сировина, ланаца вриједности, батерија и електричних возила, огроман искорак за односе Србије и ЕУ када је ријеч о критичним сировинама, за којима расте потражња на глобалном нивоу.

- Не ради се овде само о једном пројектум него о сарадњи Србије и ЕУ када је ријеч о критичним минералним сировинама. Осим литијума и бората, Србија је богата молибденом, никлом и кобалтом, као и калцитом, имамо значајне резерве тих минерала и имамо намеру да их развијамо - рекла је Хандановићева за РТС.

Она је навела да дозволу за експлоатацију даје Министарство рударства и енергетике, али да је дуг пут од истраживања до дозвола за експлоатацију.

Према њеним ријечима, да би било који пројекат добио дозволу за експлоатацију, мора прије свега да има завршену техничку инвестициону документацију, али и да добије све сагласности надлежних институција у Србији, када је ријеч о водопривреди, заштити животне средине, споменицима културе и локалној самоуправи.

- Низ поступака који су усклађени са законском процедуром морају да буду завршени, испоштовани, да исходују неопходне дозволе, да би онда конкретно Министарство рударства могло да уопште разматра дозволу о експлоатацији, која мора да буде употпуњена завршеном техничком инвестиционом документацијом - рекла је Хандановићева.