latinica  ћирилица
19/07/2024 |  11:58 ⇒ 12:29 | Аутор: СРНА

Ковачевић: БиХ може бити само Дејтонска или је нема

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је данас у Сарајеву да је кључни став Републике Српске да БиХ може да постоји као дејтонска или је нема.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Потпуно је јасно да /директора Меморијалног центра Поточари Емира/ Суљагића и све оне који њега подржавају апсолутно не занима Дејтон и да се ту ради о људима који подржавају све осим Дејтона. То су људи који су до сада показали да немају апсолутно никакво поштовање према дејтонској БиХ и да немају никакво поштовање према другима и другачијима у БиХ - рекао је Ковачевић новинарима, коментаришући посљедње Суљагићеве изјаве.

Они, истакао је Ковачевић, мисле да је БиХ земља само Бошњака и да за Србе и за Хрвате и за све друге у БиХ нема мјеста или да га има уколико су спремни да прихвате искључиво њихове истине.

- Има, уколико су спремни да прихвате искључиво њихове истине. То је нешто што је потпуно неприхватљиво. Нажалост, између међународне заједнице се константно измишља и лаже како руководство Републике Српске, како /предсједник Републике Српске/ Милорад Додик, како сви ми као представници Републике Српске наводно кршимо Дејтон, а када људи директно позивају на рушење Дејтона и када кажу да је једино добро да се Дејтон сруши и да се укину права Срба и права Хрвата, онда из међународне заједнице имамо само тишину - рекао је Ковачевић.

Када са таквих адреса долазе директне пријетње представницима међународне заједнице или, конкретно, делегацији ЕУ и одређених земаља из ЕУ, и када говоре, како је Суљагић рекао, да ће "паклено да плате" то што су одали пошту невиним српским жртвама, нејачи и дјеци који су побијени у Братунцу, средњем Подрињу и Бирчу, Ковачевић је констатовао да опет нема реакције из међународне заједнице.

- Шта можемо да закључимо? Да су овдје одређени представници међународне заједнице само казнена експедиција за Србе. То нису прихватљиве околности, то ни на који начин није било какав партнерски однос. Дакле, ми ћемо поновити још једном оно што је кључни став. БиХ може да постоји као дејтонска БиХ у складу са Дејтонским споразумом, у складу са Уставом и уставним поретком, какав је предвидио Дејтонски споразум или БиХ нема - закључио је Ковачевић.

У ДЕЈТОНУ И УСТАВУ НЕ ПОСТОЈИ "МАЊИ ЕНТИТЕТ" - ПОСТОЈИ РЕПУБЛИКА СРПСКА

Ковачевић је рекао да по Дејтонском мировном споразуму не постоји "мањи бх. ентитет" и да у Уставу БиХ пише да се БиХ састоји од Републике Српске и Федерације БиХ.

- Много пута сам пажљиво читао Дејтонски мировни споразум и никада нисам видио да у њему постоји мањи бх. ентитет. Можда се то вама не свиђа, али и мени се господине /Џемале/ Смајићу, много тога не свиђа - рекао је Ковачевић, реагујући на то што су делегати Клуба бошњачког народа назвали Републику Српску мањим ентитетом.

Он је нагласио да треба поштовати Устав БиХ.

- Тако да, слободно, поносно и лијепо изговорите поносно Република Српска. Да ли је она територијално мања, нама је потпуно довољна, највећа и најљепша на свијету - поручио је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да не постоје никакве друге територијалне претензије и да је Република Српска од Новог Града до Требиња најљепша држава на свијету. 

БиХ МОГУ ГРАДИТИ САМО КОНСТИТУТИВНИ НАРОДИ И ЕНТИТЕТИ, НИКО ДРУГИ

Ковачевић је изјавио да БиХ могу да граде, ако постоји жеља за тим, искључиво представници три равноправна конститутивна народа и два равноправна ентитета, нико други, а посебно не лажни високи представник Кристијан Шмит.

- Грађани Републике Српске, народ Републике Српске, на слободним и демократским изборима бира своје демократске представнике, на првом мјесту предсједника Републике, затим и посланике у Народној скупштини који онда бирају владу, а бирају се и представници Републике Српске на нивоу заједничких институција - рекао је новинарима Ковачевић, реагујући на Шмитову изјаву "да свако ко има било какав контакт у Бањалуци треба да упозори да треба водити рачуна о потребама грађана, а не да се игра у вези са доношењем одређених законских аката, као што је на примјер Изборни закон".

Ковачевић је навео да и Шмит треба да буде потпуно сигуран да у том кругу људи има сасвим довољно памети да се доносе праве и адекватне одлуке у корист Републике Српске и свих њених грађана, да се на првом мјесту заштите њихова права и интереси.

- Не требају нам никакви савјети Кристијана Шмита који у БиХ борави без било каквог легитимитета и легалитета, а видим да је изјавио, како каже он, ми градимо БиХ да буде друштво. Ко је он да гради БиХ? БиХ, ако постоји жеља да се она гради, могу да граде искључиво представници три равноправна конститутивне народа и представници два равноправна ентитета, нико други - нагласио је Ковачевић.

Он додаје да и други могу да помогну уколико ми желимо њихову помоћ, уколико је тражимо и уколико је прихватамо.

- Од Кристијана Шмита нам не треба апсолутно ништа - закључио је Ковачевић.