latinica  ћирилица
19/07/2024 |  11:39 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Потписан Меморандум Србије и ЕУ о стратешким сировинама; Вучић: Поносан сам; Шолц: Доста разлога за пројекат Јадар (ВИДЕО)

Њемачки канцелар Олаф Шолц присуствује Самиту о стратешким сировинама у Београду. До највишег степена морају да се поштују стандарди заштите животне средине, а наше је да будемо поуздан партнер Немачкој и ЕУ у ланцу производње литијума и батерија, поручио је предсједник Србије Александар Вучић.
Вучић, Шолц и Шефчович (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Вучић, Шолц и Шефчович (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

Канцелар Шолц изјавио је да има доста разлога за реализацију пројекта Јадар у Србији. Потписан Меморандум о разумијевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима.

Вучић: Поносан сам на оно што смо данас започели

Предсједник Србије Александар Вучић је на конференцији за новинаре рекао да се поноси оним што је данас започето.

- Овај дан ме испуњава великом надом за нашу земљу. Ово ће бити прекретница и велика промјена и квантни скок у будћност Србије - истакао је Вучић.

Потписан меморандум ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама

Меморандум о разумијевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима потписан је  у Београду између Србије и ЕУ у присуству представника Србије Александра Вучића и њемачког канцелара Олафа Шолца.

Меморандум о разумевању о критичним сировинама између ЕУ и Србије, потписали су у Палати Србија министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић и потпредседник Европске комисије и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович.

Шефчович: Србија ће заузети централно мјесто у најважнијим стратешким ланцима вриједности

Потпредсједник Европске комисије и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович изјавио је да ће Србија заузети централно мјесто у најважнијим стратешким ланцима вриједности.

Шефчович је рекао да ће 19. јул ући у књиге историје као велики дан за економију Србије, зато што данас Србија постаје земља која прави кораке напред да заузме централно у европској економији.

Како је навео, Србија ће због тог пројекта напредовати и постати јако важна земља и истакао да ће овим пројектом ојачати српска привреда.

Додао је да ће се овим пројектом ојачати српска привреда. Шефчович је рекао да постоје разлози за успјех и за важност овог пројекта.

- Желио бих да подвучем зашто су предсједник Вучић и канцелар Шолц поставили став према овим људима. Апсолутно сам увјерен да ће Србија у овом пројекту напредовати ка важним циљевима - навео је он.

Шолц: Има доста разлога за пројекат Јадар

Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да му је драго што у Београду види велики број представника тржишта сировина који су укључени у пројекат искоришћавања минералних сировина и истакао да има доста разлога за реализацију пројекта Јадар у Србији.

- Ово је важан тренутак, да би се разговарало о знатном потенцијалу пројекта Јадар. Велики број људи је неуморно радио на томе да то данас све буде могуће и захвалио бих се на залагањима за ангажовање, на марљивости. Само на тај начин је било могуће да се састанемо данас и да можемо разговарати - рекао је Шолц.

Како је рекао, има доста разлога за овај пројекат и то је по његовом мишљењу добар пројекат за Србију.

- Он ствара нове потенцијале ланца вриједности, обезбјеђује могућности за стварање радних мјеста, не само када је ријеч о рударству, него и у другим корацима прераде, повезује Србију са будућношћу мобилности, која мора радити без емисије угљен - диоксида. Дакле, ријеч је о прекретници за мобилност у будућности - рекао је Шолц и истакао да ће све бити урађено по највишим еколошким стандардима.

Према његовим речима, кључно је да се унаприједи електрична мобилност, а литијум је незамењива сировина за тако нешто.

- Литијум нам је потребан, и то је прва порука за транзицију мобилности. Батерије су кључне када је ријеч о електричној мобилности и у томе. Литијум игра веома важну улогу, као што је до сада играла нафта. Ми међутим не сагоријевамо ову сировину, него ћемо је користити за дуготрајну будућност - истакао је њемачки канцелар.