latinica  ћирилица
19/07/2024 |  11:13 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Отежани услови рада због пада у ИТ сектору у цијелом свијету; У Дому народа хитна сједница о буџету

У Дому народа Парламентарне скупштине БиХ у току је хитна сједница, на којој присуствују сви делегати СНСД-а. Иако је данас у Службеном гласнику БиХ објављена одлука Централне изборне комисије БиХ о петом делегату из Клуба Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, према којој мјесто припада Ненаду Вуковићу из ПДП-а, а не Сњежани Новаковић Бурсаћ из СНСД-а, Вуковић се ипак, не може појавити на хитним сједницама док не положи заклетву.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Према процедурама, Вуковић ће присуствовати на првој наредној редовној сједници на којој би прво требало да положи заклету.

Република Српска не прихвата одлуку ЦИК-а и сматра да је Народна скупштина Републике Срспке једина релевантна за избор српских делегата у Дом народа ПС БиХ, те да је све остало политички пројекат кршења права Српске и српског народа и рушење и Устава и Изборног закона БиХ.

С друге стране, већ више од три мјесеца се не одржавају редовне сједнице Дома народа, јер је Желимир Нешковић, делегат СДС упутио иницијативу да се на дневном реду нађе Закон о Уставном суду, па од тада бошњачки делегати не долазе на сједницу и блокирају рад Дома народа.

Зато је и упитно када ће бити одржана редовна сједница и питање је да ли ће уопште бити одржана.

У Дому народа ПС БиХ отежани су услови рада због пада у ИТ сектору који је јутрос зхватио цијели свијет, што утиче и на динамику рада делегата у Дому народа који расправљају о овогодишњем буџету.

Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на хитној сједници данас би требао да разматра Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за ову годину по хитном поступку.