latinica  ћирилица
19/07/2024 |  10:57 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

Вујичић: Желимо да градимо партнерске односе са Европом, али не по цијену угрожавања интереса Српске

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић изјавио је за Срну да званичници Републике Српске никада неће прихвати никакве мјере које би на било који начин умањиле или ускратиле Српској и српском народу Уставом гарантована права или које би је довеле у позицију признавања нелегалних радњи.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

На питање да прокоментарише наводе из Делегације ЕУ да БиХ неће добити прву безусловну рату предфинансирања из Плана раста за Западни Балкан, јер није усаглашена Реформска агенда, Вујичић је рекао да Република Српска није сагласна и никада неће пристати на одређене ставке из Реформске агенде, јер су оне у супротности са Уставом и дејтонском структуром БиХ.

Вујичић је нагласио да актуелна власт у Српској и политички представници Српске на нивоу БиХ никада неће пристати на укидање ентитетског вета у заједничким институцијама БиХ, увођење јединственог кол центра за ванредне ситуације, као ни на попуну Уставног суда БиХ док из те институције не оду стране судије.

- Ми нисмо на продају, нити је Република Српска на продају, и зато никада нико неће добити сагласност на било шта што је мимо Дејтона, бар док је ова политичка гарнитура власт у Српској и дио власти на нивоу БиХ - поручио је Вујичић за Срну.

Ситуација у БиХ и најновија криза коју је изазвао неименовани странац који се лажно представља као високи представник, рекао је Вујичић, показала је да све што радимо радимо исправно и у складу са Дејтоном, а то што они траже од нас је рушење истог тог Дејтона.

- Европа је наш партнер и желимо да градимо и јачамо стратешко партнерство на принципима узајамног поштовања, али то не значи да ћемо пристати на било шта што би могло угрозити интерес Републике Српске и њених становника. Приватили смо и усагласили све што је било потребно да би се кренуло даље са Планом раста. Оно што није прихваћено не може бити реализовано и ту се завршава сва прича. То је једна авантуристичка прича која нас поново доводи у ситуацију да сумњамо у намјере ЕУ - поручио је Вујичић.

Свако ко прати активности руководства Српске, а знамо да прате, навео је он за Срну, може да закључи да никада нећемо допустити укидање права Српске на вето и моделирање Уставног суда на незаконит начин.

- Странци из Уставног суда морају да оду. Мора се законски ријешити питање рада те институције, а не на превару и уз обећање о неким средствима. Ово није поштен приступ и неће проћи и понављам да нико од нас није на продају. Нас су бирали и изабрали бирачи из Републике Српске и ми смо ту да штитимо њихове интересе и Републику Српску. Понашајте се у складу са Дејтоном, а немојте да га скрнавите на сваком питању и договор је сигуран, све остало су приче за малу дјецу и бајке браће Грим које нам покушавате подметнути - констатовао је Вујичић.