latinica  ћирилица
19/07/2024 |  10:44 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

УЖИВО - "Краудстрајк" изазвао проблеме на ИТ мрежама широм свијета - обустава летова, погођени ИТ системи ОИ у Паризу (ФОТО/ВИДЕО)

Широм свијета пријављени су проблеми и прекиди у ИТ мрежама у владиним институцијама, банкама, телекомуникационим компанијама, медијима, медицинским установама, авио-компанијама. Проблеме је највјероватније изавао неисправан програм компаније "Краудстрајк" због кога су сметње на ИТ мрежама натерале авио-компаније на одлагање летова, заустављени су возови, поједини медији нису могли да емитују програм, банке имају сметње у пословању а неке болнице су приморане да одлажу операције.
Проблем ИТ система, одложени летови (фото:  EPA-EFE/ROBIN UTRECHT) -
Проблем ИТ система, одложени летови (фото: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT)

11.42 - Заустављена полијетања на лондонском Хитроу, поједине компаније чекирају путнике

Један од највећих свјетских аеродрома, лондонски Хитроу, одлаже полIJетања због проблема на чекирању путника. Поједини аеродроми у Њемачкој раде чекирање путника мануелно, док аеродром у Дубаију каже да им се систем полако подиже.

11.39 - Ер Србија саопштила је да се данас очекују извјесна одступања од планираног реда летења, пошто су се глобални технолошки проблеми са софтвером који су погодили авио-компаније, банке и медије широм свијета одразили и на рад појединих аеродрома до којих лети Ер Србија.

11.25 - Руско министарство за дигитални развој није добило никакве пријаве о кваровима у рачунарским системима на аеродромима у Русији у вези са проблемима у раду Микрософт програма, саопштила је прес служба тог министарства.

10.58 - Министар саобраћаја Хрватске Олег Бутковић рекао је како је глобалним техничким проблемима погођена и Хрватска контрола летова.

Тренутно има проблема у раду Централног здравственог информацијског система Хрватске (реализација еРецепата, еУпутница) . Интензивно радимо на отклањању, објављено је на страницама ЦЕЗИХ-а.

10.43 - Због проблема на неким аеродромима карте се исписују ручно.

10.42 - Комитет Олимпијских игара у Паризу саопштио је да је њихов информациони систем погођен глобалним техничким проблемима.

10.40 - Аеродром "Шереметјево" ради без проблема, сва полијетања и слијетања се одвијају по плану.

10.38 - Глобални прекид у раду "Виндоуза" није се одразио на рад руских нуклеарки, "Росенергоатом" ради на независном софтверу који је заменио увозни, саопштено је Спутњику из концерна.


10.37 - Представници аеродрома у Хамбургу су саопштили су овим проблемима највише погођене компаније: "Јуровингс", "Рајанер", "Туркиш ерлајнс" и "Велинг".

10.30 - "Луфтханза": Компанија је у извјесној мјери погођена глобалним техничким проблемима, могућа су одлагања и појединачна отказивања летова.

----------------------

Огласио се Мајкрософт о паду система

Компанија Мајкрософт саопштила је да предузима "акције на ублажавању" проблема које су пријавили корисници, због кога је у компанијама и банкама широм свијета дошло до техничких проблема и прекида у функционисању.

Компанија Американ ерлајнс навела је за Би-Би-Си да је засад забрањено полијетање њихових авиона, као и да је у контакту са онима који су у ваздуху.

Према наводима компаније, узрок проблема је фирма за ИТ безбједност Crowstrike која утиче на више оператера.

Аустралија је посебно тешко погођена. Низ аустралијских компанија, банака, медија и авио-компаније пријавило да су изложени масовном сајбер нападу.

Федерална управа за ваздухопловство саопштила је да су сви летови неколико великих америчких авио-компанија – укључујући Делта, Јунајтид и Американ ерлајнс, обустављени због проблема у комуникацији.

Проблеми су забиљежени у рачунарским системима на аеродромима и у Јапану, Индији, Великој Британији, Холандији, САД, Њемачкој, Шпанији.

Јапански аеродром Нарита, који се налази око 60 километара од Токија, саопштио је да авио-компаније JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Ekpress и Spring Japan имају проблема са својим системима.

Аеродром у Њу Делхију саопштио је да су неке његове услуге привремено погођене након проблема у рачунарском систему.

Ваздушни саобраћај на аеродрому у главном граду Њемачке, Берлину, заустављен је до 9 сати по средњеевропском времену.