latinica  ћирилица
19/07/2024 |  08:29 ⇒ 10:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Амерички медији: Бајден би ускоро могао да се повуче из изборне трке

Више америчких медија објавило је, позивајући се на неименоване изворе, да би предсједник САД Џозеф Бајден могао да се повуче из изборне трке, а у међувремену га је још демократских конгресмена позвало да то учини.
Џо Бајден  (Фото:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Џо Бајден (Фото:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Њујорк тајмс наводи, позивајући се на више неименованих саговорника блиских Бајдену, да је предсједник САД почео да прихвата идеју да можда неће моћи да освоји још један мандат на изборима 5. новембра и да би се могао повући, али су из Бајденове кампање тај извјештај оштро демантовали, преноси Ројтерс.

- Извештај Њујорк тајмса је апсолутно погрешан - рекао је копредседавајући Бајденове кампање Седрик Ричмонд за МСНБЦ, истичући да је "председник рекао да ће се кандидовати и то је крај приче".

Вашингтон пост је објавио да је бивша предсједница Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси увјерена да би Бајдена ускоро могли да убиједе да се повуче из изборне трке.

Пелоси је рекла демократским конгресменима да је Бајден близу одустајања, наводи Ројтерс.

Бајден озбиљно схвата позиве да се повуче као демократски председнички кандидат и више демократских представника сматра да је само питање времена кад ће отићи, објавила је агенција Ројтерс позивајући се на изворе упознате с тим питањем.

- Стварно се преиспитује, знам то поуздано - рекао је један од извора који је желио да остане анониман.

Како наводи агенција, заступник демократа у Представничком дому Конгреса Џејми Рескин апеловао је у јулу на Бајдена да размотри окончање кампање за реизбор, али га није директно позвао да то учини.

- Није срамота поклонити се заслужено пред публиком преплављеном уважавањем - написао је Рескин у писму од 6. јула, у које је Ројтерс имао увид.

Демократски сенатор из Монтане Џон Тестер позвао је јуче Бајдена да се не кандидује поново.

- Сарађивао сам с Бајденом када је Монтана постала снажнија и никада се нисам плашио да му се супротставим када није у праву - навео је Тестер у саопштењу.

Он је написао да цијени Бајденову посвећеност "служењу јавности и земљи", али да вјерује да "предсједник Бајден не би требало да тражи реизбор".

Кандидатуру Бајдена за нови мандат у Бијелој кући у четвртак су додатно довели у питање извјештаји да су демократски лидери, иза затворених врата, вршили притисак на њега да оконча кампању.

Лидери већине у Сенату и мањине у Представничком дому, Чак Шумер и Хаким Џефрис, као и Пелоси, протеклих дана су - директно у разговору са Бајденом - изразили дубоку забринутост не само да ће актуелни предсједник изгубити на изборима 5. новембра, већ и да ће странка због њега изгубити сваку шансу да освоји већину у Представничком дому, према извјештају више америчких медија.

Асошиејтед прес је, позивајући се на изворе упознате са приватним разговорима који су тражили да остану анонимни, објавио да је и бивши предсједник Барак Обама у приватним разговорима пренио да је забринут због Бајденове кандидатуре.

До четвртка, Бајден (81) је одбио јавне позиве 20 демократа у Конгресу да изађе из трке, после лошег наступа на дебати са Трампом 27. јуна.

Проблеми демократског кандидата додатно су се погоршали након позитивног теста на ковид 19 током предизборне посете Невади.
То је Бајдена приморало да се врати у Делавер и да ради у изолацији.