latinica  ћирилица
18/07/2024 |  16:42 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

Конаковић против Дејтона: Због права етничке заштите "плаћамо скупу цијену"

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковића изразио је наду да ће сутра бити усвојен буџет институција БиХ, као и да ће план реформи у вези са Планом раста који задовољава стандарде ЕУ бити упућен у Брисел чиме ће се стећи услови за добијање прве транше од 70 милиона евра.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

Иако је из Европске комисије саопштено да је прошао рок за добијање прве транше из Плана раста, Конаковић је нагласио да се поново обављају разговори са представницима овог тијела ЕУ.

- Тачно су и рекли, за сада сте изгубили ту траншу. Знали су и до сада дати додатне рокове за усаглашавање, требају схватити специфичност да смо скоро 99 одсто наших обавеза из те реформе ускладили и послали - рекао је Конаковић новинарима након сједнице Савјета министара.

Према његовим ријечима, Република Српска не пристаје на укидање ентитетског вета у заједничким институцијама БиХ, увођење јединственог кол центра за ванредне ситуације, као ни на попуну Уставног суда БиХ без одласка страних судија.

- ЕУ и њихови званичници разговарају са њима и позивам их да још једном схвате комплексност односа у БиХ, тако да чекамо те додатне консултације и не бих се изненадио да након њих, ипак, добијемо зелено свјетло, али смо ближе да не искористимо ту велику траншу - сматра Конаковић.

Конаковић је навео да је БиХ земља која има своје дејтонско уређење и да је онај ко је "правио Дејтон" пристао на чињеницу да постоји право етничке заштите и вета на свим нивоима власти и да се данас, како је навео, "плаћа скупа цијена тога".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је Српска не може прихватити да се одустане од ентитетске структуре гласања у неким тијелима на нивоу БиХ, јер би то било прејудуицирање одлучивања у Парламентарној скупштини БиХ.

Поводом најаве Европске комисије да ће БиХ ускратити прву траншу од 70 милиона евра из Плана раста за Западни Балкан због неиспуњавања три услова, Додик је рекао да ЕУ има своје критеријуме, али да Српска не може прихватити да се уђе у систем одлучивања на нивоу БиХ.