latinica  ћирилица
18/07/2024 |  14:31 ⇒ 15:04 | Аутор: РТРС

Кустурић: Срамне и неозбиљне изјаве Зукана Хелеза (ВИДЕО)

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић рекао је за РТРС да је поразно да министар одбране у Савјету Министара БиХ Зукан Хелез може да износи неистине и лажи, те да који тврди да Оружане снаге БиХ имају далеко више хеликоптера за гашење пожара него Република Србија.
Бобан Кустурић - Фото: РТРС
Бобан КустурићФото: РТРС

- Да је то неко дијете изјавило, мени би било јасно. Хеликоптерска јединица МУП-а Србије располаже са 12 хеликоптера, који могу да гасе пожар. Имају три Бела 212, чији је капацитет ведра 1.200 до 1.500 литара, четири Х 145, чији је капацитет 500 литара, два камова капацитета ведра од пет тона. Имају три Супер пуме, чији је капацитет ведра по четири тоне - навео је Кустурић.

Поред овог, Министарство одбране Србије, каже Кустурић, имају пет хеликоптера Ми 17 капацитета пет тона, два Ми 8 капацитета двије тоне и шест хеликоптера Х 145, чији је капацитет 145 тона.

- Не могу да вјерујем да неко ко се налази на позицији министра одбране може да износи овакве глупости и апсолутно је непримјерено да се уопште износе такве неистине, а посебно од особе која се налази на таквој функцији. То је срамно и неозбиљно. Ово је чисто политиканство - наводи Кустурић.

Истиче да ће они дати све од себе да угасе сваки пожар, као што то раде годинама, али да, како каже, уколико сада буду угрожени људски животи или материјална добра, адреса ће бити Министарство иностраних послова у Савјету министара БиХ и ресорни министар.

Он је нагласио и да су далеко искусније пилотске посаде Хеликоптерског сервиса Републике Српске, а поготово пилоти хеликоптерске јединице МУП-а Србије и Војске Србије, од пилотских посада Оружаних снага БиХ.

- Имали смо примјер прије двије године на подручју Блидињег језера гдје сам лично био и три дана гасио пожар на подручју Федерације. Један дан је дошао и хеликоптер Оружаних снага, а већ наредни дан није дошао на пожариште под изговором да им је неповољна метеоролошка ситуација због јаког вјетра. Њима је било неповољно, а ми смо тај дан четири сата нашим хеликоптером гасили пожар на подручју Федерације. Толико о опремљености хеликоптера и искуству пилота Оружаних снага БиХ - истакао је Кустурић.

Важно је нагласити да као што је била ситација 2014. године када су биле поплаве, летјели су са хеликоптерима војске Хрватске и Словеније.

- Летјели смо заједно и из Српске нико им није правио проблем - истакао је Кустурић.

Хелез је синоћ објавио да је поново у Министарство одбране у Савјету министара стигао захтјев Амбасаде Републике Србије за прелет и слијетање хеликоптера МУП-а Србије у сврху гашења пожара у Гацку.

Он је навео да Оружане снаге БиХ располажу са двије посаде и два хеликоптера са витлима и једрима, капацитета од 1.000 литара воде, те да су ти хеликоптери одмах спремни да изврше задатак гашење пожара.