latinica  ћирилица
18/07/2024 |  12:36 ⇒ 15:05 | Аутор: РТРС

Свесрпска подршка Вучићу за начелника Сребренице - позив независном кандидату да се повуче (ВИДЕО)

Политичке партије из Републике Српске подржале су кандидата за начелника Сребренице Милоша Вучића, што је потврђено и на данашњем састанку у овој општини.
Састанак у Сребреници - Фото: РТРС
Састанак у СребренициФото: РТРС

Састанку су присуствовали предсједник СНСД-а Милорад Додик, предсједници ДНС-а и Уједињене Српске Ненад Нешић и Ненад Стевандић, предсједник СРС Драган Ђурђевић, потпредсједница ДЕМОС-а Споменка Стевановић, Петко Ранкић из Социјалистичке партије и други представници.

Додик је након састанка рекао да је разговарано о томе како обезбиједити Вучићеву побједу на локалним изборима, истичући да су све политичке партије јединствене о овом питању.

Он је рекао да представник СДС-а није присуствовао састанку, али да ова странка такође подржава кандидатуру Вучића.

Додик је рекао да ће бити формиран изборни штаб у Сребреници и да је договорено да предсједник штаба буде актуелни начелник Младен Грујичић.

- Између партнера постоје одређене политичке разлике, чак и личне, али оно што је важно јесте да Срби у Сребреници превазилазе анимозитете и уједињују се око заједничког кандидата. Ја сам преузео гаранције да водим рачуна о томе - нагласио је Додик и додао да је договорено да структура власти након избора буде таква да одговара изборном резултату.

Додик је позвао независног кандидата из реда српског народа да повуче кандидатуру.

- Позивам независног кандидата Србина да се понаша српски и одговорно, да повуче кандидатуру и да Вучић има свеукупну српску подршку - рекао је он.

Додик је рекао да ће у наредним данима бити договорено да се почну обиљежавати сва српска стратишта на простору Сребренице, за шта ће бити обезбијеђена средства са републичког нивоа.

Он је истакао да је потребно направити оперативни план инвестиција за Сребреницу и да ће бити формирана радна група коју ће чинити премијер Републике Српске Радован Вишковић, актуелни начелник Грујичић, Вучић и представници политичких партија.

- Те инвестиције ће доћи од власти Републике Српске и других мјеста и на годишем нивоу тај програм ће покривати 10 милиона КМ, што значи у наредне четири године укупно 40 милиона КМ - навео је Додик, додајући да ће одмах почети рјешавање питања водоснабдијевања.

Вучић је захвалио Додику за допринос постизању договора око заједничког српског кандидата у овој локалној заједници, као и тренутном наченику Сребренице Младену Грујичићу који је исказао несебичну подршку.

- Ту се види његова политичка одговорност. Поред свих анимозитета који су неминовни на локалном нивоу успјели смо да постигнемо договор - рекао је Вучић.

Грујичић је рекао да се све може кад се Срби сложе.

- Ми ћемо ову побједу извојевати веома лако, уз поштовање принципа и што је најважније, одржати повјерење међу нама - рекао је Грујичић.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да међустраначки разговори лидера странака из Републике Српске нису усмјерени против Бошњака, него за бољи живот становника Сребренице и привредни развој ове локалне заједнице.

- Ми се овдје не договарамо против Бошњака, него за бољи живот Сребренице, за водоснабдијевање, привредни развој и останак људи - истакао је Стевандић.

Лидер ДНС-а Ненад Нешић изразио је наду да ће заједнички српски кандида радити на развоју ове локалне заједнице уз подршку власти Републике Српске.

Потпредсједник ДЕМОС-а Споменка Стевановић рекла је да су све странке исказале неподијељену подршку Вучићу и да је битно да су све странке успјеле да превазиђу политичке и личне анимозитете, јер је у питању више циљ.

Предсједник Српске радикалне странке Драган Ђурђевић рекао је да је задовољан радом актуелног начелника и изразио наду да ће он са својим насљедником Вучићем у наредном периоду успјети да покрене још иницијатива и пројеката.

У име Социјалистичке партије Петко Ранкић рекао је да је та партија прва подржала Вучића који ће се, каже, одупријети свим изазовима и радити на развоју Сребренице.

Драган Галић у име Општинског одбора Народне партије Српске рекао је да су данас превазишли крупне разлике, а ситне ријешавају у ходу.