latinica  ћирилица
18/07/2024 |  12:20 ⇒ 12:20 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Узуновићева формално потврдила да се против Додика води политички монтиран поступак

Судија Сена Узуновић формално је потврдила да се против предсједника Републике Српске Милорада Додика пред Судом БиХ води политички монтиран поступак, рекао је савјетник предсједника Српске Милан Тегелтија.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Он је рекао да је Узуновићева током јучерашњег рочишта јавно признала да поступак против предсједника Српске не води независно, непристрасно и самостално и да се на њу врши недопустив, противуставан и противзаконит притисак.

- Судија Узуновић је јасно истакла да се на њу врше недозвољени утицаји у смислу управљања судским поступком, усмјеравања поступка, доношења процесних одлука и омогућавања конзумације права на одбрану предсједника Републике Српске - напоменуо је Тегелтија.

Он је указао да је потпуно јасно да је тај судски предмет, након овог што је изјавила Узуновићева, већ контаминиран у процесном смислу и да је у водама антиуставности и противзаконитости.

- Иако је свима било јасно да је ријеч о политички монтираном поступку против предсједника Републике Српске, овом изјавом судије Узуновић то је сада и формално потврђено, због чега исход поступка са аспекта права на независан суд и права на одбрану има недостатке који не могу проћи ни формални тест независности и непристрасности - рекао је Тегелтија.

Он је навео да нико са стране, укључујући било кога из Високог судског и тужилачког савјета БиХ или управе Суда, не смије утицати на доношење процесних одлука судије у кривичном предмету, нити га на било какав начин усмјеравати, јер се то сматра директним утицајем на независност и непристрасност судског поступка, укључујући конзумацију права на одбрану.

- Процесне одлуке у судском предмету су једнако важне као и оне материјалне, јер се процесним одлукама судије у судском предмету директно утиче на садржај, могућности и квалитет изношења одбране, односно њима се директно утиче на право на одбрану у судском предмету - нагласио је Тегелтија.

Приликом одређивања термина наредног рочишта у предмету који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске, Узуновићева је навела да је седам пута одгађано рочиште и да су из ВСТС-а БиХ скренули пажњу да је Суд БиХ упозорен и да им је препоручено да се "сузбије пракса одлагања рочишта".