latinica  ћирилица
18/07/2024 |  11:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Бивша власт довела Рио Тинто у Србију, Ђилас то није демантовао

Предсједница Народне скупштине Ана Брнабић рекла је данас да је бивша власт довела компанију Рио Тинто у Србију и истакла да лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас то није демантовао.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Како је рекла, нису то демантовали ни други представници опозиције, који су у периоду од 2001. до 2012. били дио власти у Србији.

Она је за ТВ Пинк навела да сваки грађанин у земљи може да се увјери претрагом сајта Агенције за привредне регистре да је Рио Сава Експлорејшен кћерка фирме Рио Тинта регистрована у Србији 16. маја 2001. године, у вријеме када је Демократска странка била на власти.

- Утврдили смо да је Демократска странка довела Рио Тинто у Србију. Читав тај пројекат преузима Демократска странка Србије, влада Војислава Коштунице, и први документ, дакле истражна права, издаје у јуну 2004. године. Дакле, то је први кључни тренутак - рекла је она.

Брнабићева је рекла и да је 2006. година била кључна, јер је измијењен Закон о рударству и енергетици из 1995. године и обрисани чланови 14 и 15 који говоре о јавном надметању.

- До тада неко има истражна права. Када потврди резерве које се ту налазе и затражи експлоатациону дозволу, расписује се тендер, јавно прикупљање понуда, па ко да више и боље услове за Србију, том се даје експлоатациона дозвола. Тај такође треба да надокнади трошкове истраживања овоме ко има истражна права, не Србија, него тај. Ко да најбољу понуду тај нове намирује Србији, што је добро законско рјешење, да најбоље услове и тај добија дозволу за експлоатацију, укључујући и могућност да Србија за себе остави експлоатациона права, дакле право на коришћење тих минералних сировина или резерви, а да само из буџета овима надокнади трошкове истраживање, а то се 2006. брише из закона - рекла је Брнабићева.

Она је навела да се измјенама Закона о рударству и о енергетици то брише из закона и да се у новом члану наводи да се одобрење за експлоатацију издаје по захтјеву носиоца истраживања минералне сировине, што, како појашњава, значи да нико други осим носиоца истраживања не може да добије одобрење за експлоатацију.

Брнабићева је указала и да је 2012. године тадашња влада усвојила стратегију одрживог коришћења минералних ресурса и добара, а у којој се спомиње компанија Рио Сава Експлорејшен.

- Сад замислите сутра на некој арбитражи кад Рио Тинто каже - 'па не само да су нам дали истражна права, не само да су нам девет пута потврђивали, да су нам поред тога проширивали опсег истраживања, промијенили закон који сада јасно каже да смо ми имали аутоматски експлоатациона права, него се ми налазимо у националној стратегији одрживог коришћења природних ресурса и добара. Како сада Александар Вучић то све може да нам укине?' - указала је она.