latinica  ћирилица
18/07/2024 |  08:18 ⇒ 10:25 | Аутор: РТРС

Пуцар: До судског поступка против Додика и Лукића уопште није требало да дође (ВИДЕО)

Адвокат Миљкан Пуцар рекао је за РТРС да уопште није требало да дође до судског поступка против предсједника Српске Милорада Додика и вршиоца дужности Службеног гласника Српске Милоша Лукића и да теза Тужилаштва нема утемељење.
Миљкан Пуцар - Фото: РТРС
Миљкан ПуцарФото: РТРС

Пуцар је рекао да се у БиХ примјењују искључиво закони које усвоји Парламентарна скупштина БиХ, односно прописи који су прошли комплетну законодавну процедуру која се завршава објавом у Службеном гласнику, као и међународни уговори који су ратификовани.

Он је појаснио да је једини документ који није ратификован у ПС БиХ Дејтонски мировни споразум, а оригинал тог документа не постоји у БиХ.

Пуцар је поновио да одлука Кристијана Шмита нема правно утемељење, јер није ријеч о закону који је донијела Парламентарна скупштина БиХ, истичући да би било веома опасно да Суд прихвати као обавезујуће нешто што је објављено само на интернет страници.

Он је рекао да је обавеза Тужилаштва да штити јавни интерес и оно што је прописано Кривичним законом, а да то у овом случају не чини.

Говорећи о јучерашњем свједочењу предсједавајуће Вијећа народа Сребренке Голић, Пуцар је рекао да је Голићева јасно објаснила законодавну процедуру у Републици Српској.

- Као бивши директор Службеног гласника рекла је да директор нема овлаштења да стопира закон који је донијела НСРС и који је прошао све процедуре предвиђене законом - рекао је Пуцар.

Он је појаснио да не може директор Службеног гласника рећи да нека одлука која је прошла законодавну процедуру неће бити објављена, јер је његова обавеза да што прије буде објављена.