latinica  ћирилица
18/07/2024 |  07:01 ⇒ 08:45 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕП одлучује да ли ће Фон дер Лајен добити други мандат на челу Комисије

Европски парламент гласаће данас о избору актуелне предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен за други петогодишњи мандат на тој функцији.
Урсула фон дер Лајен (фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Урсула фон дер Лајен (фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Фон дер Лајен ће се првобитно обратити на сједници ЕП и изложити своју визију и планове за наредних пет година, након чега ће услиједити дебата са посланицима ЕП.

Након расправе, посланици ЕП требало би да гласају о њеној кандидатури за нови мандат на челу Комисије.

Гласање ће бити тајно, а да би била изабрана, Фон дер Лајен мора да добије подршку апсолутне већине чланова парламента, односно најмање 361 од 720 посланика.

До гласања у ЕП долази након што су лидери ЕУ крајем јуна подржали кандидатуру Фон дер Лајен за други мандат на функцији предсједника Европске комисије.

Фон дер Лајен је била водећи кандидат за предсједника Комисије Европске народне партије, која је освојила највише гласова на изборима за ЕП, одржаним од 6. до 9. јуна ове године.

Лидери ЕУ именовали су је за нови мандат након што су се три групације у ЕП Европска народна партија, социјалдемократе и либерали договорили о пакету водећих функција у ЕУ.

Европски парламент мора да потврди њену кандидатуру како би била изабрана.

Уколико за њу не буде гласало довољно посланика ЕП, лидери ЕУ морају да у року од мјесец дана предложе новог кандидата за предсједника Комисије.