latinica  ћирилица
17/07/2024 |  21:44 ⇒ 23:58 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Америка зна - ако Русија побиједи и Балкан ће бити слободан

Ако се Запад уразуми и "излијечи од маније супериорности", биће могућ некакав дијалог, али Москва ни за ким неће трчати, то није њена традиција, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација)

- Невјероватно је да се Европска унија, која је формирана како би осигурала благостање свих чланица и стабилност, сада у потпуности претворила у додатак НАТО. И ништа мање агресивно, а понекад чак и агресивније, захтијевају да се Русија порази. И какав ту стратешки дијалог може бити – и било који други дијалог. Иако, поновићу, ако се и када наше колеге уразуме, излијече од те маније супериорности, сопствене величине и некажњивости, сјешћемо да разговарамо, саслушаћемо шта ће нам рећи, али да трчимо за њима и да их наговарамо – то није наша традиција - истакао је Лавров.

Он је такође подсјетио на ријечи америчког предсједника Џозефа Бајдена.

- Амерички председник је недавно рекао: Ако Русија побиједи у Украјини, онда ће се Пољска удаљити, а друге земље, све до Балкана, осјећаће се независније и понашаће се самосталније. Ту се, ако боље размислите, крије дубља мисао – дакле, у Украјини треба побиједити Русе да би САД задржале цијелу Европу у потпуности под својом командом - констатовао је Лавров.

Такође је додао да САД у новом свјетском поретку морају да одустану од амбиција да све рјешавају.