latinica  ћирилица
17/07/2024 |  19:38 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Пријете ли нам екокатастрофе, или ће нам природа дати прилику за нови испит? (ВИДЕО)

Временске неприлике и температурни екстреми у јулу паралисали су регион. Свједоци смо температурама од 40 степени, олујном вјетру, киши, граду , бујицама које су носиле све пред собом. Климатолози упозоравају, емисија штетних гасова загријава планету Земљу - климатске промјене све су видљивије. Морамо се прилагодити да стижу све топлија љета и да ће овогодишње можда бити и најподношљивије. Пријете ли нам екокатастрофе, или ће нам природа дати прилику за нови испит?
Климатске промјене (Фото: EPA-EFE/GRAHAM HUGHES, илустрација) -
Климатске промјене (Фото: EPA-EFE/GRAHAM HUGHES, илустрација)

Вијести нису добре - климатске промјене узимају маха. Екстремно топла, сва годишња доба, неприродан раст температура, суперћелијске олује и друге атмосферске аномалије постале су наша реалност, упозоравају климатолози.

- Нажалост све се дешава по најгорем сценарију како смо и предвидјели прије пар година. Од јако топле зиме, екстремног јануара, фебруара, марта најтоплијег у историји, а тако се дешава и са овим љетом. Незапамћене температуре у смислу бројности топлотних таласа и дужине трајања - каже Горан Трбић, климатолог и професор на ПМФ-у Бањалука.

У односу на 70-те када топлотних таласа није било по неколико година у низу, овог љета већ четири. Балкан је ужарен, а главни узрочници су: човјек и развијање глобално атмосферско-океанскг феномена "Ел Ниња"“ на Пацифику.

- Због чега се то дешавало, ја бих рекао да су два разлога, једно је наравно глобално затопљење који је добрим дијелом узроковано човјековим дјеловањем, а друго је Ел Нињо који се развио у подручју Пацифика - наглашава Мирко Орлић, професор на геофизичком одсјеку на ПМФ-у Загреб.

Свјетски климатолози објашњавају да топлотни талас дефинишу три ствару - колико је врућина интензивна, дуготрајна и локација. Сва три показатеља руше досадашње стандарде.

- Када добијете топлотни талас, оно што чини у атмосфери је да шири ваздух. А, када се ваздух шири, ствара куполу, због чега је називате топлотном куполом, због чега се дешавају топлотни таласи - истиче Џеф Мастерс, климатолог на "Јел Универзитету".

И ту није крај. Планета се убрзано загријава, емисија ЦО2 у атмосфери све већа као и ефекат стаклене баште. Ако се земље буду придржавале смјерница из ПариСког споразума, у наредних 30 година спијечиће гори сценарио. У супротном, живот ће постати непријатан.

- У смислу да би се увећао интезитет олуја и разних других проблема као што су суше и поплаве, топлотни таласи и тешка производња хране, тежак приступ води заиста могли да нанесу озбиљне посљедице по живот на земљи - рекао је Владимир Ђурђевић, климатолог из Србије.

Стручњаци упозоравају- неке ствари смо заувијек изгубили. Зато, уживајте у овом љету, јер можда је једно од најпријатнијих које ћемо доживјети.