latinica  ћирилица
17/07/2024 |  17:47 ⇒ 18:19 | Аутор: СРНА

ПДП: Неконтролисане изјаве Суљагића показују да су екстремистички фактори још у БиХ

Неконтролисане реакције директора Меморијалног центра у Поточарима Емира Суљагића на чин одавања почасти српским цивилним жртвама у Братунцу показују да су екстремистички фактори још присутни у БиХ, оцијенили су у ПДП-у.
ПДП - Фото: РТРС
ПДПФото: РТРС

- Пријетње и рјечник на граници псовки које је Суљагић упутио дипломатама ЕУ због једног нормалног чина говоре о потреби да се одржи наратив о ексклузивитету жртви, односно да се на површини одржи лаж да је само један народ, бошњачки, страдао на том подручју - рекао је генерални секретар ПДП-а Ненад Вуковић.

Он је додао да то говори и о личним мотивима Суљагића и његових истомишљеника, који живе на рачун трагедије свог народа.

- То говори и о ирационалној мржњи и да је тешко говорити о помирењу и напретку док такве појаве егзистирају у јавном простору - оцијенио је Вуковић.

Изразивши захвалност представницима Делегације ЕУ у БиХ и земаља чланица ЕУ што су одали почаст српским цивилним жртвама убијеним на подручју Бирча, Вуковић је истакао да је то цивилизован чин, те да су српске жртве предуго биле игнорисане од свих.

Он је напоменуо да је више од 3.000 цивила, међу којима су била и дјеца, убијено су од припадника тзв. Армије БиХ, односно екстремистичких група који су били у стању починити стравичне злочине.

Вуковић је рекао да Срби у тишини одају почаст својим жртвама и да не може замислити да неки представник српског народа пријети било коме јер се поклонио жртвама другог народа.