latinica  ћирилица
17/07/2024 |  16:50 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Амбасада Русије: Антидејтонске и лицемјерне изјаве амбасадора Управног одбора ПИК-а

Из Амбасаде Русије у БиХ речено је Срни да су поједини амбасадори Управног одбора Савјета за спровођење мировног споразума поново изашли са антидејтонском и лицемјерном изјавом у вези са законима који су усвојени у Републици Српској.
Руска амбасада у Сарајеву - Фото: РТРС
Руска амбасада у СарајевуФото: РТРС

- Још једанпут наглашавамо да је лицемјерно кривити некога за кршење Дејтона ако сам носиш терет кривице - истакли су из Амбасаде Русије у БиХ, након што су амбасадори земаља чланица УО ПИК-а оптужили Српску да узурпира надлежности Централне изборне комисије БиХ објављивањем Изборног закона Српске и Закона о референдуму и грађанској иницијативи у "Службеном гласнику Српске".

Из Амбасаде Русије су истакли да признање Кристијана Шмита као легитимног високог представника од амбасадора Управног одбора ПИК-а представља грубо кршење мировног споразума.

- У изјави /амбасадора УО ПИК-а/ се каже да нико од локалних и међународних актера не пријети Републици Српској. А, бројне санкције – зар нису то пријетње? А, застрашивања и уцјене, које се понављају, као и економски притисак – зар нису то пријетње? А, покушаји организације "обојене револуције" – зар нису то пријетње? Ево елоквентне реченице из текста изјаве: Међународна заједница има све неопходне алате за заштиту суверенитета, територијалног интегритета и мултиетничког карактера земље – можда путем етничких чишћења? Или, можда, путем отварања БиХ за неконтролисану миграцију - навели су из руске Амбасаде.

По свему судећи, истакли су из Амбасаде Русије, планирано је да суверенитет и територијални интегритет штите посредством Уставног суда, Суда БиХ, Тужилаштва и других агенција за спровођење закона.

- Канцеларија високог представника тврди да је написала више од 300 закона за европске интеграције БиХ. Ти закони су усвојени посредством Парламентарне скупштине БиХ. Логично је претпоставити да је и парламент кориштен као "инструмент". Ако међународна заједница користи највиша државна тијела као "инструмент", онда о каквом суверенитету БиХ се ради уопште? Међутим, апсолутно је јасно да управо такав "суверенитет" одговара интересима протекторатске неоколонијалистичке "међународне заједнице" - нагласили су из Амбасаде Русије.

Из Амбасаде су навели да је све што се тиче уређења БиХ, права и обавеза заједничких институција и ентитета, од којих је састављена БиХ, написано у Уставу и осталим анексима мировног споразума.

- Улога међународне заједнице није у менторском понављању реченица, које се тумаче једнострано, већ у подршци политичким снагама које су на челу конститутивних народа, као и другим политичким субјектим у БиХ да успоставе конструктиван дијалог по питањима која изазивају различито тумачење и интерпретацију. Снагу и унутрашњу стабилност БиХ, као и њене даље перспективе ће одређивати мудрост и спремност политичара, интелектуалаца и друштва да дођу до узајамно прихватљивих компромисних рјешења. Дејтонски споразум даје такву могућност. А даље све зависи прије свега од самих Бошњака, Срба и Хрвата, као и других, свих грађана БиХ - закључили су у Амбасади Русије у БиХ.