latinica  ћирилица
17/07/2024 |  14:32 ⇒ 16:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Дојче веле: Њемачка гради своју прву рафинерију литијума у Битерфелду

Европа је зависна од Кине када је ријеч о литијуму, због чега се у Њемачкој гради прва и вјероватно највећа рафинерија за прераду те сировине на Старом континенту.
Литијум (фото: EPA-EFE/LUIS GANDARILLAS - илустрација) -
Литијум (фото: EPA-EFE/LUIS GANDARILLAS - илустрација)

Како пише Дојче веле Европа на путу ка "зеленој будућности" има проблем - индустрији су потребне сировине, а да би се напредовало у производњи батерија, сировине као што је литијум од суштинског су значаја.

Међутим, наводи се, хемијска прерада сировина у материјале погодне за батерије је компликована и зато би нова литијумска рафинерија у Битерфелду на истоку Њемачке могла да постане кључ за нове ланце снабдијевања и прва те врсте у Европи.

Тренутно, у франкфуртској лабораторији компаније "АМГ литијум", хемичари тестирају и прате процесе које су развили за прераду литијум-хидроксида, траже начине за уклањање нечистоћа из сировине, а оно што смисле у лабораторији, касније ће се репродуковати у индустријском процесу.

Дојче веле пише да прерада литијума у тој фирми почиње у Бразилу, ископавањем сподумена, врсте камена који садржи драгоцјени литијум, а који се у Бразилу дроби и прерађује.

- У првој фази, бродом шаљемо сподумен-концентрат у Кину. Разлог за то је што за сада нема друге рафинерије која може да преради тај материјал - објашњава за Дојче веле Штефан Шредер предсједник Управног одбора фирме "АМГ литијум".

Додаје да се затим из Кине технички недовршен производ враћа назад у њемачки Битерфелд, гдје се прерађује до коначног квалитета потребног за батерије, што је мјесто гдје би требало да буде подигнута нова рафинерија.

"АМГ литијум" ту припрема индустријску производњу, између осталог и зато што ту има мјеста за планирано ширење погона, а још увијек се финализују детаљи вјероватно највеће литијумске рафинерије у Европи.

Та рафинерија ће у почетку производити чак 20.000 тона литијум-хидроксида годишње.

Међутим, због пада цијена литијумских производа, инвестирање је постало теже.

- Тренутно су људи веома опрезни када је ријеч о улагању новца у литијумске пројекте. На актуелном нивоу цијена тешко је оправдати инвестицију - каже Шредер.

За ово постројење АМГ је добио 5,5 милиона евра од њемачке покрајине Саксоније-Анхалт, наводи Дојче веле и додаје да и неке друге европске владе желе да обезбједе субвенције за изградњу сопствене инфраструктуре за прераду важне сировине.

Како се даље наводи, недавно је ступио на снагу Европски закон о тзв. критичним сировинама, који би требало да смањи зависности ЕУ у ланцима снабдевања и у коме се поставља циљ да се у Европској унији до 2030. године 10 одсто материјала вади, 40 одсто прерађује и 15 одсто рециклира, а план је да никад више од 65 одсто неке сировине не долази из једне једине земље-снабдевача.

Дојче веле истиче да ће литијумска рафинерија АМГ у Њемачкој вјероватно допринијети постизању тих циљева, као и да су први уговори са купцима широм Европе већ потписани.