latinica  ћирилица
17/07/2024 |  11:31 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Бањалука: Хапшење због зеленаштва и изнуде

Припадници Полицијске управе Бањалука ухапсили су лице из овог града чији су иницијали Е.Џ. због зеленаштва и изнуде, а приликом претреса пронађено је око 8.000 КМ у различитим валутама и апоенима, мобилни телефони и други предмети који се могу довести у везу са извршењем кривичних дјела.
Зеленаштво - Фото: Уступљена фотографија
ЗеленаштвоФото: Уступљена фотографија

Лице Е.Џ. ухапшено је у оперативној полицијској акцији "Грин" због сумње да је од оштећеног под пријетњом тражило исплату дуга од 76.000 КМ, саопштено је из Полицијске управе Бањалука.

Ухапшено лице је осумњичено да је, ради стицања противправне имовинске користи, искориштавало тешко имовинско стање, тешке прилике, нужду и лакомисленост оштећеног којем је у протеклом периоду у више наврата посуђивало новац и обрачунавало недозвољене и несразмјерне камате.

- Од августа 2023. године до момента пријаве, након што је оштећеном лицу посудило новац, обрачунало је недозвољену и несразмјерну камату, те под пријетњом напада на живот и тијело оштећеног, тражило исплату дуга од 76.000 КМ - наводи се у саопштењу.

Претрес куће и других просторија, као и путничког возила које користи лице Е.Џ, приликом чега су пронађени предмети који се могу довести у везу са извршењем кривичних дјела, извршен је на основу наредбе судије Основног суда у Бањалуци, а уз претходну сагласност тужиоца бањалучког Окружног јавног тужилаштва.

У току је криминалистичка обрада лица Е.Џ. које ће данас, након криминалистичке обраде, бити спроведено у Окружно јавно тужилаштво Бањалука уз извјештај о почињеним кривичним дјелима зеленаштво у стицају са кривичним дјелом изнуда.