latinica  ћирилица
17/07/2024 |  10:48 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Дачић: Реаговање Сарајева показатељ да погрешни избори воде у ћорсок

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да је Србија спремна да пошаље и противпожарни хеликоптер и ватрогасце да помогну у гашењу пожара у Републици Српској и оцијенио да је негативно реаговање Сарајева показатељ како погрешни избори воде у ћорсокак.
Хеликоптер МУП-а Србије (фото: instagram.com/mupsrbije) -
Хеликоптер МУП-а Србије (фото: instagram.com/mupsrbije)

- То је показатељ докле се долази када се иде кривим путем. Ако сте негдје на раскрсници и ако сте скренули погрешно, нормално је да ће то да вас одведе у ћорсокак. Ако они у свему томе гледају великосрпску агресију, онда... - истакао је Дачић.

Због оваквог реаговања Сарајева Дачић је навео да је, када је Сјеверна Македонија затражила помоћ, тражио од Скопља да потврде да су они ти који траже од Србије да им пошаље руски противпожарни хеликоптер "камов Ка-32".

Он је истакао да је руски противпожарни хеликоптер "камов" најбољи и носи највише воде – чак пет тона воде у једном налету, док такви хеликоптери других произвођача – амерички "бел", "ербас" и други, носе од 700 литара до и тону и 200, 300 литара.

- Они су сви били одушевљени што ми уопште то нудимо /управо тај хеликоптер/. То је први пут да тај хеликоптер иде ван граница земље. Ми знамо да ће сада сви да нас притискају - рекао је Дачић за телевизију "Пинк".

Он је навео да је Србија на вријеме и правилно сврстала ватрогасце и спасилачке јединице у Министарство унутрашњих послова, јер хеликоптерска јединица без припадника полиције који могу да помогну ватрогасцима у гашењу пожара, поплавама, односно система и логистике МУП-а не може да функционише.

- Ево сада у Сјеверној Македонији, а и у Републици Српској и БиХ ви не знате са ким причате, јер нису ни у МУП-у, то су посебне агенције. Један каже треба нам овдје, други треба нам тамо, овај неће да да дозволу... - навео је Дачић.

Он је наговијестио да постоји и могућност да у догледном времену Србија неће моћи да пошаље Републици Српској, односно БиХ овај хеликоптер, јер очекује да се и ове године Грчка обрати за помоћ.

- Знамо да ће Грчка сигурно да се обрати, јер се обраћају сваке године и у овом моменту је спремно 50 ватрогасаца да иде у помоћ, али са друге стране имамо обавезу да заштитимо нашу земљу. Има доста пожара и код нас, али за сада се то доста брзо рјешава", рекао је Дачић.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић позвао је у понедјељак, 15. јула, надлежне у Министарству иностраних послова у Савјету министара да коначно одобре захтјев Хеликоптерској јединици МУП-а Србије за улазак на подручје Гацка гдје је њихова помоћ неопходна у гашењу пожара.