latinica  ћирилица
17/07/2024 |  10:08 | Аутор: РТРС

Кошарац: ПИК - самопроглашена институција у функцији реализације антисрпског концепта БиХ

Савјет за спровођења мира у БиХ није дејтонска, већ самопроглашена институција која је у функцији реализације пројектованог антидејтонског и антисрпског концепта БиХ, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је оцијенио да је парадоксално да та самоорганизована група западних амбасадора коментарише законе које је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

- С којим правом то раде? По којем основу се стране дипломате мијешају у унутрашња питања ове земље?! - упитао је Кошарац.

Он је на Инстаграму написао да њихове оптужбе да Српска узурпира надлежности институција на нивоу БиХ и да ствара паралелни законски оквир, представљају носенс и школски примјер лицемјерства и двоструких аршина колективног запада.

- Управно су они креатори и промотери парадејтонског и парауставног система, који од БиХ прави `Франкенштајна` међународне заједнице - навео је Кошарац.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Он је рекао да је БиХ жртва катастрофалног експериментисања и иживљавања фрустрираних западних амбасадора, који на овом простору "билдају" своје каријере и крајње лицемјерно причају о тобоже потреби да "заштите суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер ове земље".

- Да им је то заиста циљ и истинско опредјељење, престали би да се мијешају у унутрашња питања ове земље, ускратили подршку нелегитимном Шмиту, затворили ОХР и подржали одлазак страних судија из Уставног суда БиХ - рекао је Кошарац.

Умјесто тога, према његовим ријечима, континуирано се труде да спријече унутрашњи договор и сасијеку све што покушавају домаћи политички актери.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а БиХ наводе да се недавним објављивањем Изборног закона Републике Српске и Закона о референдуму и грађанској иницијативи у Службеном гласнику Републике Српске настоје узурпирати надлежности Централне изборне комисије БиХ и створити паралелни законски оквири.