latinica  ћирилица
17/07/2024 |  09:31 ⇒ 10:16 | Аутор: СРНА

У Српској се очекује најуспјешнија туристичка сезона

У Републици Српској се очекује да ова туристичка сезона буде најуспјешнија када је ријеч о броју ноћења, којих би требало бити око 1,2 милиона, рекао је руководилац Сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији Републике Српске Марко Радић.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

- Сигурно ће бити најуспјешнија. Прошла година је рекордна са 1,112 милиона ноћења, а у овој години очекујем да буде око 1,2 милиона - истакао је Радић.

Он је навео да су у првих пет мјесеци ове године оборени туристички рекорди у Српској, наводећи да је број туристичких ноћења већи за око 20.000 у односу на исти период лани.

- Специфично за мај јесте да је први пут у том мјесецу прекорачен број од 100.000 регистрованих ноћења - истакао је Радић.

Он је додао да је љетња туристичка сезона период са најширом и најразвијенијом туристичком понудом у Српској.

Говорећи о најзначајнијим туристичким догађајима у Српској, Радић је подсјетио да се манифестација "Љето на Врбасу" у Бањалуци одржава до 30. јула.

- Оно што слиједи јесте највећи музички догађај у Републици Српској - `ОК фест` и већ 18. јула почињу са ноћним програмом и трајаће до 21. јула. Смјештајни капацитети су попуњени, међутим има још мјеста за камповање. Резервација се може извршити на лицу мјеста - навео је Радић.

Он је навео да се у Градишци у суботу, 20. јула, одржава "Вински парк", а у Бањалуци од 1. до 3. августа музички фестивал "Фреш вејв".

Према његовим ријечима, у Лакташима је 3. августа фестивал занатског пива, а у Требињу од 1. до 14. августа "Мјузик енд море" фестивал класичне музике који је највећи у региону.

Он је додао да ће се од 3. до 13. августа одржати манифестација "149 година Невесињске олимпијаде".

- То је најдуговјечнија манифестација не само на простору Републике Српске, него и шире - навео је Радић.