latinica  ћирилица
17/07/2024 |  09:22 ⇒ 09:59 | Аутор: СРНА

Савић: Подићи монументално обиљежје за убијене Србе средњег Подриња

Жртва коју су поднијели Срби убијени у средњем Подрињу и Бирчу заслужује адекватан комплекс који ће бити монументалан и на прави начин осликати страдање 3.267 Срба на том подручју, оцијенио је начелник општине Милићи Марко Савић.
Милићи - Фото: РТРС
МилићиФото: РТРС

Савић је рекао да је ово добар моменат да буде подигнут меморијални комплекс у знак сјећања на страдање Срба у средњем Подрињу и Бирчу.

Он је истакао да се треба поклонити сјенима убијених и на гробљу, али да жртва коју су поднијели Срби на овом подручју заслужује и адекватан комплекс који ће осликати њихово страдање.

Савић је рекао да се, нажалост, често покушава гледати кроз призму да је само један народ поднио жртве, што није истина.

- Изградња оваквог обиљежја је начин да се то покаже, да размјере тога буду видљиве. Кад људи коментаришу зашто није урађено прије, добро је да се уради увијек, могло је и прије, али добро је да се уради и сад. Ништа није погрешно што је сад - оцијенио је Савић.

Савић је указао на гест актуелне власти која је схватила потребу да се комплекс уради сада, те истакао да ће то бити симболичан гест којим ће Влада Републике Српске и Република Српска показати пијетет према жртвама јер ће постојати мјесто на коме ће људи моћи да се поклоне сјенима оних који су дали највише што су имали, а то су животи које су узидали у темеље Српске.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о пројекту изградње меморијалног комплекса у знак сјећања на Србе, жртве муслиманског злочина у Подрињу од 1992. до 1995. године.

Циљ изградње меморијалног центра јесте трајно очување успомене на страдања Срба и представљаће значајан дио ширих настојања Владе Републике Српске за његовање културно-историјске традиције и културе сјећања на страдање српског народа.

Задужено је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите да, у сарадњи са Министарством финансија, изради идејно рјешење и утврди буџетски оквир за изградњу овог комплекса.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата у регији Подриња муслиманске снаге извеле су низ мучких напада на незаштићена српска насеља, остављајући иза себе пустош и смрт. На овим просторима је у протеклом рату извршен највећи злочин над српским становништвом, нарочито цивилима, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Дан обиљежавања и помен жртвама муслиманског злочина над Србима у Подрињу се организује у Братунцу сваке године и налази се на листи догађаја од републичког значаја.