latinica  ћирилица
16/07/2024 |  21:54 ⇒ 21:58 | Аутор: sputniknews.com

Америка одбацила приједлог Лаврова

Портпарол Стејт департмента САД Метју Милер одбацио је приједлог министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова да се отклоне узроци кризе у Украјини, тврдећи да Русији наводно "нико не пријети".
Стејт департмент (фото: EPA/MIKE THEILER - илустрација) -
Стејт департмент (фото: EPA/MIKE THEILER - илустрација)

- Проблем са формулацијом руског министра спољних послова Сергеја Лаврова је у томе што нико у Европи не пријети Русији - рекао је Милер, коментаришући обраћање шефа руске дипломатије у УН.

По ријечима америчког дипломате, то што Русија схвата као пријетњу у ствари је "демократија која функционише на њеним границама".

- Не постоји никаква војна пријетња и нико није пријетио Русији да ће јој одузети територију, њене земље. Стога одбацујемо такво виђење ситуације и наставићемо да сарађујемо са нашим украјинским партнерима како бисмо осигурали да на крају дипломатија оконча овај сукоб постизањем не само мира, већ праведног и трајног мира - рекао је Милер.

Како је Лавров раније изјавио на сједници Савјета безбједности УН, Москва предлаже да се отклоне основни узроци украјинске кризе, а рјешавање актуелног сукоба требало би да обухвати и елиминисање пријетњи по Русију које долазе из западних земаља.