latinica  ћирилица
16/07/2024 |  20:35 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Амбасадори ПИК-а о Изборном закону Српске и Закону о референдуму и грађанској иницијативи

Амбасадори земаља чланица Управног одбора Савјета за имплементацију мира (ПИК) саопштили су да се недавним објављивањем Изборног закона Републике Српске и Закона о референдуму и грађанској иницијативи у Службеном гласнику Републике Српске настоје узурпирати надлежности Централне изборне комисије БиХ и створити паралелни законски оквири
ПИК - Фото: РТРС
ПИКФото: РТРС

- Ови закони, као такви, крше Изборни закон БиХ и представљају ризик за провођење предстојећих избора. Међународна заједница неће дозволити никакво подривање надлежности државе кроз успостављање паралелног изборног система у Српској. Позивамо релевантне политичке субјекте да осигурају заштиту земље подношењем захтјева за оцјену усклађености ових закона са уставним и правним поретком БиХ - наводи се у саопштењу.

Амбасадори ПИК-а наглашавају "опасне и дестабилизирајуће" посљедице напада на Општи оквирни споразум за мир у БиХ и уставно-правни поредак.

- Такви напади укључују и законодавне и политичке активности којима се покушавају нарушити надлежности државе. Управни одбор подсјећа актере да међународна заједница задржава неопходне инструменте да одговори на ове активности и потпуно је уједињена у потреби заштите суверенитета, територијалног интегритета и мултиетничког карактера ове земље - истакли су и саопштењу.

Амбасадори УО ПИК-а кажу да ентитети унутар БиХ нису државе.

- Они постоје искључиво на основу Устава БиХ и немају сопствени суверенитет. Суверенитет почива на БиХ као јединственој земљи, чији је територијални интегритет загарантован Опшптим оквирним споразумом за мир. Општи оквирни споразум за мир утврђује континуирано постојање оба ентитета. Амбасадори УО ПИК-а такође одлучно одбацују лажни наратив да је постојање Републике Српске угрожено или оспоравано од стране било којег локалног или међународног субјекта - истакли су.