latinica  ћирилица
16/07/2024 |  18:18 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Хелез потврдио да са Конаковићем блокира прелет српском хеликоптеру (ВИДЕО)

Mинистарствa у Савјету министара којима руководе Бошњаци још не дозвољавају долазак хеликоптера из Србије који би учествовао у гашењу пожара. Због тога сносе одговорност што пожар у Херцеговини још није угашен, упозорено је из Републике Српске. Зукану Хелезу и Елмедину Конаковићу не смета хеликоптер који би гасио пожар, већ зато што је из Србије, каже замјеник предсједавајућег Заједничке комсије за одбрану и безбједност Радован Ковачевић. Подсјећамо, Хелез је практично поручио да помоћ из Србије није добродошла јер постоје домаћи хеликоптери који могу да гасе пожаре.
Хеликоптер за гашење пожара, Србија (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Хеликоптер за гашење пожара, Србија (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

Сарајеву својевремено није сметало да канадери из Хрватске гасе пожаре по Западној Херцеговини. Потпуно је друга прича када је у питању помоћ из Србије. Позив власти Републике Српске Београду да пошаље намјенски хеликоптер и помогне у борби против ватрене стихије око Гацка, министар Зукан Хелез назвао је некоректним јер како каже постоје властити ресурси.

- ОС БиХ располажу са двије посаде и два хеликоптера са витлима и противпожарним ведрима, капацитета од 1.000 литара, те су потпуно спремни за задатке гашења пожара - навели су у саопштењу Министарства одбране у Савјету министара.

Хеликоптер који је Србија данас упутила у Сјеверну Македонију као помоћ у гашењу шумских пожара у тој држави носи 5 тона воде, дупло више него оба хеликоптера ОС БиХ заједно. Ипак, бошњачки политичари блокирали су долазак хеликоптера из Србије.

- Ми смо спремни да дјелујемо на територији Републике Српске односно БиХ, чекамо да се заврше значи те процедуре да помогнемо у гашењу пожара - навео је Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Србије.

Након четвородневне борбе и стављања пожара око Гацка под контролу, те сагласности нема. Умјесто да одобре долазак хеликоптера из Србије који би удружен са Хеликоптерским сервисом Републике Српске дејствовао по пожаришту, политичко Сарајево бира опструкцију, иритира Србе и политизује ситуацију.

- Пожари су ситуације као и у медицинским евакуацијама, сваки минут је драгоцјен. Један хеликоптер који дође у право вријеме на мјесто пожара може да уради више него 10 хеликоптера који стигну након сат времена. Хеликоптер из Србије већ је у Македонији и гаси пожаре помаже људима. Због чега то не дозвољавају овдје мени апсолутно није јасно - поручио је Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Радован Ковачевић, замјеник предсједавајућег Заједничке Комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ, истакао је да се ствари морају назвати правим именом.

- Морамо ствари да назовемо правим именовом, није овдје проблем хеликоптер који би гасио пожар, овдје је проблем што је из Србије и очигледно је даје Зукана Хелеза и Дину Конаковића спорно све што долази из Србије и све што има српско име. Дакле хеликоптер из Србије је потребан и не треба тражити било какве разлоге да се то онемогући - поручио је Ковачевић.

Први корак у ангажовању хеликоптера ОС је обраћање Министарству безбједности које потом упућује молбу Министарству одбране. Употребу на крају одобрава Предсједништво. Тек тада хеликоптери могу да полете из Сарајева, у овом случају ка Херцеговини. Екстремно копмпликована ситуација а ватра не чека. Срећом, Српска има сопствени Хеликоптерски сервис који, уз ванредне напоре гатачки ватрагосаца,пожар држи под контролом.