latinica  ћирилица
16/07/2024 |  18:10 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Топлотни талас достиже свој максимум; И даље натпросјечно топле ноћи (ВИДЕО)

Топлотни талас достиже свој максимум! Данас до 40 степени у Републици Српској, а током најтоплијег дијела дана наша екипа на улицама је измјерила вртоглавих 50 степени Целзијуса. Захлађења неће бити ни ноћу, упозоравају метеоролози.
Топлотни талас (Фото: EPA/JIM LO SCALZO) -
Топлотни талас (Фото: EPA/JIM LO SCALZO)

Спас је у затвореним и климатизованим просторијама, па је данас оборен и љетни рекорд у потрошњи струје.

Највиша измјерена температура данас у Вишеграду 40 степени. Незапамћени топлотни талас - кажу грађани Српске.

Субјективни осјећај грађана није далеко од стварног. Иако је према подацима Хидрометеоролошког завода Републике Српске, највиша дневна температура у Бањалуци била 35 степени, на врелом асфалту, према нашем мјерењу, достизала је вртоглавих 50. У аутомобилу чак и више! У Бијељини само неколико степени ниже.

Све се дешава по сценарију који су стручњаци предвиђали прије НЕКОЛИКО година. Кажу, основни узрок су климатске промјене. Подсјећају да смо некада у току године имали само један или два топлотна таласа.

- У принципу је један или два а ми данас имамо пет или шест, температуре преко 35 степени које трају пет или шест дана. Овај талас траје већ 10 дана очекује се да траје још пет или шест дана, тако сигурно ниеј било у историјској прошлости а оно што нас очекује у будућности на жалост, повећање оваквих екстрема и дуже трајање ових топлотних таласа - рекао је климатолог Горан Трбић.

Са тропским врелинама суочава се и регион. Они који спас траже на обалама Хрватске, све рјеђе га проналазе јер температуре море достижу готово 30 степени.

Резултат је то помјерања морске границе - између топлог и хладног, прије 3 деценије била је на 25 метара данас на 50 – објашњавају стручњаци.

- Што је јако јако лоше, можемо успоредити рецимо у Загребу је сад 35 па сад да буде 70 ступњева, не би нам било лако и то се дешава дупло већа температура на тим дубинама него што је уобичајено прије 30 година. То је типичан примјер климатских промјен аи повећаног загријавања мора - истакао је морски биолог ПМФ-а у Загребу Петар Кружић.

У Србији данима црвени метео-аларм због опасног времена изазваног екстремним температурама. Од метеоролога стижу охрабрујуће прогнозе.

- Наредна седмица максимална температура 32, 33 степена дакле ипак нешто пријатније топло време. Биће кише, али ће минималне температуре бити у ономе што у метеорологији зовемо тропска ноћ дакле преко 20 степени - истакао је метеоролог Горан Михајловић.

Охрабрујуће нису прогнозе за даљу будућност - сваки мјесец у посљедњих годину дана достигао је или пробио праг од један и по степен од границе загријавања по Париском споразуму из 2015. године.