latinica  ћирилица
16/07/2024 |  17:55 ⇒ 17:56 | Аутор: СРНА

Лавров: Колективни Запад крши Дејтонски споразум

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је у Савјету безбједности УН да колективни Запад крши Дејтонски споразум и многе дуге одлуке и резолуције УН по команди која долази из Бијеле куће.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација)

Лавров је у оквиру дебате о теми "Мултилатерална сарадња у интересу стварања праведног, демократског и одрживог свјетског поретка", рекао да колективни Запад тумачи најважније компоненте међународног права, Повељу УН и рјешења Савјета безбједности УН онако како му одговара и у односу на команду коју добија из Бијеле куће.

- Крши и Резолуцију 1031 на којој почива Дејтонски споразум на основу принципа конститутивности три народа и два ентитета - рекао је Лавров, преноси РТ Балкан.

Он је истакао да све државе у Савјету безбједности не поштују кључан принцип Повеље УН – суверену једнакости свих држава.

- САД вјерују у сопствену изузетност и од других држава траже да им буду послушне науштрб сопствених националних интереса - рекао је Лавров.

Он је навео да је Њемачка саму себе понизила када је по одлуци из Вашингтона, како то признају сами њемачки званичници, размјестила у својој држави америчке ракете дугог домета.

Лавров је нагласио и да је НАТО непрекидним ширењем, упркос упозорењима из Москве која су пристизала дуги низ година, испровоцирао украјинску кризу, која је почела с државним превратим 2014. године у организацији Америке како би покорила Русију.

Према његовим ријечима, Русија је започела специјалну војну операцију како би уклонила безбједносну пријетњу, заштитила људе који се осјећају дијелом руске културе и живе на земљи на којима су живјели и њихови преци.

Лавров је нагласио да је администрација америчког предсједника САД Џозефа Бајдена у крајње опасној заблуди јер вјерује да у новом глобалном рату неће страдати САД, већ њихови европски савезници.

Русија је 1. јула преузела предсједавање Савјету безбједности УН на мјесец дана.