latinica  ћирилица
16/07/2024 |  17:04 ⇒ 17:56 | Аутор: sputniknews.com

Лавров у Њујорку: Америка још једном унизила Њемачку

САД су унизиле Њемачку својом одлуком да тамо распореде америчке ракете великог домета, саопштио је шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров на сједници Савета безбједности УН.
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV - архива) -
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV - архива)

- Данас видимо још једно понижење Њемачке, чија влада је беспоговорно прихватила одлуку САД да размјести на њемачкој територији изнајмљене америчке ракете средњег домета - рекао је Лавров током састанка Савјета безбједности УН о мултилатералној сарадњи у интересу стварања праведнијег, демократског и одрживог свјетског поретка.

Раније је Пентагон саопштио да ће Сједињене Државе 2026. године почети да распоређују у Њемачкој офанзивне системе који су већег домета од оних које се већ налази у Европи.

Замјеник министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков рекао је да ће Русија мирно, без нервозе и емоција, израдити војни одговор на америчке планове.

Рјешавање кризе у Европи

Рјешавање европске кризе мора да буде праћено конкретним корацима за отклањање пријетњи Русији које долазе са Запада, изјавио је Лавров.

- Неопходно је једном за свагда отклонити основне узроке кризе која је избила у Европи... Политичко и дипломатско рјешење мора да буде праћено конкретним корацима за отклањање пријетњи Руској Федерацији које потичу из западног евроатлантског региона - рекао је Лавров.

Он је подсјетио да је услове за успостављање одрживог мира у Украјини изнио руски предсједник Владимир Путин.