latinica  ћирилица
16/07/2024 |  14:48 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Хелезу и Конаковићу спорно све што долази из Србије (ВИДЕО)

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је за РТРС да одуговлачење са одобравањем прелета хеликоптера Србије за гашење пожара на подручју Гацка, представља политизацију ситуације која никако не би смјела да буде политизована.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Све што има везе са Србијом и било чим српским се политизује. Хеликоптер из Србије је потребан и не треба тражити разлоге да се онемогући, већ треба хитно реаговати и хеликоптер довести у Републику Српску, јер је потребан Српској - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је овдје очито проблем што је ријеч о хеликоптеру из Србије.

- Морамо ствари да назовемо правим именом. Није овдје проблем хеликоптер који би гасио пожар, овдје је проблем што је тај хеликоптер из Србије. Очигледно је да је за /министра одбране у Савјету министара Зукана/ Хелеза и /министра спољних посова у Савјету министара Елмедина /Конаковића спорно све што долази из Србије. То су, нажалост, околности у којима смо навикли да живимо - рекао је Ковачевић.

Он је навео да је компликована процедура одобравања коришћења хеликоптера Оружаних снага БиХ, истичући да је много једноставнији ангажман хеликоптера из Србије.

- Процедура тече тако да се прво обратимо Министарству безбједности, које онда упућује молбу Министарству одбране, Министарство одбране тражи сагласност Предсједништва БиХ. Предсједништво одржава сједницу на којој даје сагласност да се ангажују хеликопери Оружаних снага БиХ. Тек послије тога они полијећу из Сарајева према Херцеговини. То је компликована ситуација која нимало не личи на ситуације за хитне случајеве, као што је пожар - нагласио је Ковачевић.

Он је додао да је хеликоптер из Србије много бољи од два хеликоптера ОС БиХ, од којих, каже, има и већи капацитет.