latinica  ћирилица
16/07/2024 |  12:32 | Аутор: РТРС

Хелез: Хеликоптери Оружаних снага БиХ спремни за акције гашења пожара

Хеликоптери Оружаних снага БиХ спремни су за акције гашења пожара из ваздуха и могу дјеловати чим Министарство безбједности БиХ достави захтјев, а Предсједништво БиХ одобри њихово ангажовање, саопштено је данас из Министарства одбране БиХ.
Хеликоптери ОС БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Хеликоптери ОС БиХФото: Уступљена фотографија

Подстакнут захтјевом из Републике Српске, који је упућен Министарству спољних послова БиХ и прослијеђен Министарству обране БиХ, а којим се за гашење пожара у подручју Требиња тражи употреба хеликоптера сусједне Србије, министар обране БиХ Зукан Хелез рекао је да је некоретно тражити помоћ сусједне земље, ако су за тај задатк на располагању властити ресурси из БиХ, наводи се у саопштењу.

- У складу са Оквирном законом о заштити и спасавању у случају елементарних непогода и других несрећа, Оружане снаге БиХ имају обавезу пружања помоћи цивилним органима. Оружане снаге БиХ имају на располагању двије посаде и два хеликоптера да се ангажују на гашењу пожара те су у потпуности спремне да изврше своју уставну и законску обавезу - рекао је Хелез.

У погледу тражења помоћи од страних земаља, члан 7. овог закона прецизира да се међународна помоћ може тражити кад се властитим снагама и средствима не може адекватно одговорити на природну и другу несрећу, наводи се у саопштењу.

- Очекујем да ће надлежни упутити захтјев те да ће Предсједништво БиХ одобрити ангажовање ресурса ОС БиХ и тиме на најбољи начин дјеловати са циљем пружања подршке нашим грађанима - рекао је Хелез.

Он је додао да у Оружаним снагама БиХ располажу с двије посаде и два хеликоптера с витлима и противпожарним ведрима, капацитета од 1.000 литара и да су потпуно спремни за гашење пожара.

- Оружане снаге БиХ припадају свима, Бошњацима, Србима, Хрватима и сваком другом грађанину БиХ подједнако и спремне су да им служе - рекао је Хелез.