latinica  ћирилица
16/07/2024 |  09:31 | Аутор: СРНА

Изложба у славу музике - 125 година "Србадије"

Музеј Семберије у сарадњи са Српским пјевачким друштвом "Србадија" припрема изложбу поводом 125 година од оснивања овог хора која ће бити отворена 7. августа у оквиру обиљежавања славе града Бијељина и "Пантелинских дана".
Хор "Србадија" - Фото: Уступљена фотографија
Хор "Србадија"Фото: Уступљена фотографија

Кустос Музеја Тања Лазић изјавила је да је припрема изложбе била прилика да се на једном мјесту прикупи велики број прилога о активностима "Србадије", посебно у новијем периоду, што представља добру основу за будућа истраживања и радове.

Према њеним ријечима, изложба ће публици представити мали дио одабране грађе из пребогатог опуса и достигнућа "Србадије" кроз периоде рада од 1899. до 1945. и од 1992. до 2024, најзначајнија достигнућа од 1992. године и дио посвећен хорском Фестивалу "Мајске музичке свечаности".

- Изложбом о `Србадији`, хору свјетског гласа и истинском музичком феномену из Бијељине, још једном наглашавамо важност знања, ентузијазма и посвећености у култури и њихов допринос очувању традиције, културе и духовности нашег народа, као и значај њихове мисије у славу музике - навела је Лазићева.

Она је истакла да је Српско пјевачко друштво "Србадија" од оснивања учествовало у свечаностима поводом градске славе Светог Пантелејмона, због чега у Музеју сматрају да су и овогодишњи "Пантелински дани" најбоље вријеме за ову презентацију.

Изложба се припрема поводом славе града Бијељине и Пантелинских свечаности, а биће отворена у 19.30 часова у Музеју Семберије.

"СРБАДИЈА" НА ЈАВНОЈ СЦЕНИ ОЖИВЉАВА НАЦИОНАЛНЕ И ТРАДИЦИОНАЛНЕ ВРИЈЕДНОСТИ

У материјалу припремљеном за изложбу наведено је да у посљедњој деценији 20. вијека, успостављањем нових друштвено-економских и политичких односа, распадом СФРЈ и ратом у БиХ, оживљавају на јавној сцени деценијама потиснуте и заборављене вриједности са наглашеним националним и традиционалним карактером.

У таквим околностима, јула 1992. године у Бијељини, која је била једна од ријетких сигурних оаза у тешком рату, дошло је до поновног оснивања Српског пјевачког друштва "Србадија".

Баштинећи име и репертоарски опус Српског пјевачког друштва основаног крајем 19. вијека, нова "Србадија" је за 32 године постојања поставила нове стандарде хорског рада и резултата на локалном, државном и међународном нивоу.

Упркос бројним препрекама и ограничењима, "Србадија" је брзо освојила јавни простор и постала позната по врхунском извођењу домаћих и иностраних композиција духовне и свјетовне музике.

Посебан значај придаје се сарадњи са Српском православном црквом и литургијском пјевању које пуне 32 године непрекидно изводе у бијељинским православним храмовима.

На десетогодишњицу оснивања Друштва 2002. године почиње организација међународног хорског Фестивала "Мајске музичке свечаности" у Бијељини, који је већ у првим годинама постојања од музичких стручњака из региона добио статус изузетног музичког догађаја.

Као резултат бројних наступа на домаћој и међународној сцени које редовно прате медаље, награде и друга висока признања, "Србадија" је тренутно на свјетској ранг-листи хорова Фондације Интеркултур на 23. мјесту у категорији традиционалне музике, 36. мјесту у категорији мјешовитих хорова и 120. мјесту на укупној ранг-листи, што је најбоље рангирани хор из Републике Српске, БиХ и региона.

ДОПРИНОС "СРБАДИЈЕ" РАЗВОЈУ НАРОДНОГ И ПРОСВЕТИТЕЉСКОГ ДУХА

Уз бројне музички надарене појединце који су били чланови хора, највећа заслуга за успјехе "Србадије" свакако припада диригенту Десанки Тракиловић која хором руководи од првог дана његовог оснивања, а од 2008. године с једнаким успјехом хором диригује и доцент доктор Јелена Тракиловић.

"Својим радом и изванредним музичким изведбама Српско пјевачко друштво `Србадија` постало је синоним квалитета домаће културне сцене и врхунски амбасадор културе српског народа и наше земље", оцијенила је Лазићева.

У години у којој се навршава 125 година од оснивања првог Српског пјевачког друштва "Србадија", чији се настанак 1899. везује за вријеме окупљања домаћих снага у БиХ под аустроугарском власти, Лазићева је истакла да су својим музичким, културним и националним радом доприносили развоју народног и просвјетитељског духа и очувању националне културе.

Након забране активности током Првог свјетског рата, Друштво је у новој Краљевини СХС/Југославији обновило свој рад и убједљиво држало примат међу градским хоровима окупљајући најквалитетније пјеваче и изводећи најквалитетнији репертоар.

Српско пјевачко друштво "Србадија" угашено је 1945. године након Другог свјетског рата, као и многе друге организације са националним предзнаком у социјалистичкој Југославији.