latinica  ћирилица
15/07/2024 |  19:55 ⇒ 22:45 | Аутор: РТРС

Отворена изложба слике "Краљ Петар Први" (ВИДЕО)

Министар просвјете и културе Жељка Стојичић вечерас је у Музеју Републике Српске у Бањалуци отворила изложбу слика "Краљ Петар Први" француског сликара Луја Валда Барбија поводом 180 година од рођења краља Петра Првог Карађорђевића Ослободиоца.
Музеј Републике Српске - Фото: Глас Српске
Музеј Републике СрпскеФото: Глас Српске

Стојичићева је истакла да је у исто вријеме у Народном музеју Србије у Београду свечано представљена слика "Устанак Петра Мркоњића" Спиридона Шпире Боцарића, првог управника Музеја Републике Српске, који је основан као Музеј Врбаске бановине.

Она је појаснила да су ове изложбе резултат договора о потреби јачања системске, институционалне сарадње Српске и Србије на пољу културе и стварању јединственог културног простора.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, који је присуствовао отварању изложбе, изјавио је новинарима да не постоји граница коју српска култура не може да пређе.

- Ова изложба данас свједочи о величини културе једног народа, која надилази све ријеке и све административне границе - рекао је Стевандић.

Директор Музеја Републике Српске Давор Стика истакао је огромну важност изложбе која се, како је рекао, може мјерити кроз политички, куртолошки, историјски и свакав други вриједносни аспект, јер је ријеч о изложби о краљу Петру.

Отварању су присуствовали и конзул Републике Србије Александар Суботић и изасланик предсједника Републике Српске Марко Ромић.

Изложбе у Музеју Републике Српске у Бањалаци и у Београду у Народном музеју Србије биће отворене до 28. јула.