latinica  ћирилица
15/07/2024 |  18:22 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Представљена слика "Устанак Петра Мркоњића" у Народном музеју Србије (ФОТО)

Слика из фундуса Музеја Републике Српске "Устанак Петра Мркоњића" сликара Спиридона Шпире Боцарића, свечано је представљена данас у атријуму Народног музеја Србије.
Представљање слике "Устанак Петра Мркоњића" у Народном музеју Србије - Фото: РТРС
Представљање слике "Устанак Петра Мркоњића" у Народном музеју СрбијеФото: РТРС

Обиљежавајући 180 година од рођења Петра Првог Карађорђевића који се у босанскохерцеговачком устанку борио под именом Петар Мркоњић, Музеј Републике Српске и Народни музеј Србије реализују међуинституционалну сарадњу као резултат договора са Свесрпског сабора, саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији.

Фото: РТРС

Слика "Устанак Петра Мркоњића" представљена је у Београду, а истовремено у Бањалуцим слика "Краљ Петар Први" сликара Луја Валда Барбија из Збирке Народног музеја Србије.

Истовременим свечаним отварањем изложби значајних умјетничких дјела, двије културне институције шаљу јасну поруку да настављају да чувају и његују српску културу и национални идентитет.

На слици "Устанак Петра Мркоњића" Боцарић је каснијег краља приказао као учесника босанскохерцеговачког устанка на гори Ћорковачи, а око њега су представљени устаници из Змијања, Гламоча и Херцеговине одјевени у народне ношње.

Уступљена фотографија

Сликар Спиридон Шпиро Боцарић /1876–1941/ био је први управник Музеја који је основан као Музеј Врбаске бановине.

Важан дио прве сталне поставке коју је Боцарић приредио чинила је и спомен-соба посвећена Петру Мркоњићу у којој је била изложена и слика "Устанак Петра Мркоњића", коју је Боцарић насликао 1934-35. године, славећи босанскохерцеговачке устанике.