latinica  ћирилица
15/07/2024 |  18:19 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Срђан Куљанин - пионир ликовног правца српски кубизам (ВИДЕО)

Срђан Куљанин, рођени Херцеговац који годинама живи и ради у Београду, разликује се од свих осталих фризера.
Срђан Куљанин - Фото: РТРС
Срђан КуљанинФото: РТРС

Јавности је постао познат када је први у свијету почео да слика на коси, а сада своје ликовне идеје преноси на платно, као пионир ликовног правца - српски кубизам. Његове радове од сриједе ће моћи да види и публика у Невесињу, на самосталној изложби у Галерији Центра за културу "Небојша Глоговац".

Срђан Куљанин се, по оцјени свјетских часописа из те области, налази на листи 250 најбољих фризера на свијету. Први је почео да слика на коси - међу његове најзапаженије радове убрајају се слике манастира Хиландара и Жиче, а овај начин рада заштитио је у Заводу за интелектуалну својину.

- Сад могу поносно да кажем да сам већ 100 радова урадио до сада. Након тога као да сам неку прешао игрицу и сада већ радим свој правац – српски кубизам на платну - рекао је Куљанин.

Пионир је овакве врсте необичног ликовног израза, који спаја кубистичку форму и геометрију са српском традицијом, чувајући српске коријене и националне симболе и мотиве.

- Инспирацију проналазим искључиво у својој држави, у својој земљи гдје живим, тако да гледам да одаберем неке мотиве који су неправедно запостављени или заборављени, тако да их ја покушавам оживјети на неки начин кроз своје радове. Шајкаче, неки орнаменти из манастира, тако, неки можда опанци - додао је Куљанин.

Његове слике су специфичан спој архаичног и модерног. Излагао је на више самосталних и колективних изложби, а посебно га радује што ће 24 његове слике моћи да види и публика у Невесињу.

Закорачио је и у област илустрације и има мноштво других интересовања, па остаје да се види куда ће га одвести његови стваралачки путеви.