latinica  ћирилица
15/07/2024 |  16:46 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Додик: Српска и ФБиХ морају сарађивати, дијалог могућ само без мијешања странаца

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да Република Српска и Федерација БиХ морају сарађивати као добри партнери, који се узајамно поштују и уважавају, и зато је дијалог политичких представника три конститутивна народа и два равноправна ентитета једино рјешење да се очува дејтонска БиХ и то без међународног интервенционизма.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Наши ставови су познати, БиХ је морање за нас, али прихватамо и боримо се за очување дејтонске и уставне БиХ, јер је она једини гарант заједничког живота Срба, Хрвата и Бошњака. Једино дејтонска БиХ је могућа и одржива. Бошњачки политички представници узалуд се надају да ће им мијешање странаца, наметање одлука и страни интервенционизам донијети унитарну БиХ. Од тога нема ништа - рекао је Додик у интервјуу Срни.

Предсједник Српске је појаснио да је обавеза свих политичара у Републици Српској, Федерацији и БиХ да покажу више одговорности и спремности да заједно створе услове за нормалан рад, јер само тако може се ићи ка напретку.

- Без обзира на то како ће наша будућност изгледати, као добре комшије, морамо урадити све да сачувамо стабилност и омогућимо развој и Српске и Федерације и у том погледу дијалог домаћих политичара је оно што може довести до рјешења и компромиса. И понављам, само дијалог домаћих изабраних политичких представника без мијешања странаца - поручио је Додик.

Кампања која је свих ових година вођена против Републике Српске, као и тајно стављање на дневни ред резолуције о Сребреници, рекао је предсједник Додик, довела је до огромног страха, мржње и неповјерења између народа у БиХ, а Срби више не виде своју будућност у БиХ која им се покушава наметнути.

Он је констатовао да будућности нема у наметању, игнорисању једног конститутивног народа, закулисаним радњама, већ само у отвореном и директоном дијалогу три конститутивна народа и два равноправна ентитета који и чине БиХ.

- Ако желимо сачувати дејтонску БиХ, која је једино могућа, то је једино рјешење, у супротном можемо бити добре комшије, да живимо једни поред других, радимо и сарађујемо. Све друго је мрцварење и мучење овог народа који 29 година након Дејтона жели да живи нормално, ради и привређује - истакао је предсједник Српске.

НУДИМО ДИЈАЛОГ ДОМАЋИХ ИЗАБРАНИХ ПОЛИТИЧАРА - ПРЕДСТАВНИКА ТРИ КОНСТИТУТИВНА НАРОДА И ДВА РАВНОПРАВНА ЕНТИТЕТА, БЕЗ МИЈЕШАЊА СТРАНАЦА

Он је рекао да је као представник српског народа и предсједник Републике Српске жели да омогући да у БиХ видимо што више ауто-путева, нових радних мјеста, модерно опремљених школа, факултета, болница, вртића, паркова, саобраћајница и да то народи у БиХ, без обзира да ли су Срби, Хрвати и Бошњаци, заслужују.

- Данас имамо примјер да Министарство иностраних послова у Савјету министара, на челу са министром Елмедином Конаковићем, из неких својих разлога не дозвољава да исправан хеликоптер, спреман за полијетање и дејствовање на пожаришту на подручју Гацка игнорише захтјев и даје одобрење за прелет. Зашто се то ради!? Угрожен је народ, њихова имовина. Умјесто да се одмах реагује и помогне, шта треба да чекамо да се смилује МИП, да молимо Конаковића!? - упитао је Додик.

Он је рекао да се тако не води политика, нити се тако нешто гради и од такве БиХ нема ништа.

- Ево видимо шта се дешава када игноришемо захтјев само зато што је ријеч о хеликоптеру из Србије. Нема нико више снаге и воље да чека на институције на нивоу БиХ да нешто одобре, не одобре или да игноришу. БиХ може да опстане само ако хоћете да разговарамо и да поштујете Дејтон, и то без странаца, без њених највећих рушитеља. Ако хоћете да радимо, дајте да радимо, јер овако смо прибијени уз зид, нема помака. Никоме неће бити добро ако бошњачки политички представници покушавају на све начине да стопирају Републику Српску.

Нећете је стопирати, нити ћете је уништити. Република Српска је дејтонски призната, она је равноправан ентитет у дејтонској БиХ и она ће да траје и постоји. Мржња коју сијете сваки дан из политичког Сарајева може само да се обије о главу онима који је сију, а никако Србима и Републици Српској. Освијестите се већ једном и дајте да разговарамо као партнери, да се договоримо шта и како даље. Ми вам нудимо дијалог у дејтонској БиХ и без мијешања странаца, ништа испод тога не долази у обзир - поручио је Додик.

ПРЕДСТАВНИЦИ БОШЊАКА ДА ПРЕСТАНУ ДА РАДЕ ПРОТИВ СРПСКЕ, АКО ЖЕЛЕ ДА БиХ ОПСТАНЕ

Он је навео да је јавности познато да, као и већина Срба, ништа лијепо не може да помисли или каже о данашњем Сарајеву и да политички представници Бошњака не чине ништа да се тај однос српског народа према Сарајеву промијени.

- Као политичар и предсједник Српске, као човјек мира, који жели мир и стабилност за све људе како у Српској, тако и у Федерацији, позивам све да се зауставе са антисрпском кампањом и да разговарамо једни с другима, колико год је потребно, док не дођемо до рјешења. Позивам све представнике Бошњака да престану да раде против Републике Српске - нагласио је Додик у интервјуу Срни.

Он је констативао да су Бошњаци, охрабрени подршком конфликтног и корумпираног америчког амбасадора у ФБиХ Мајкла Марфија, стали против дејтонске БиХ и играју се са стабилношћу овог простора.

- Неурачунљиве особе, пуне мржње против Срба, у лику и дјелу /Зукана/ Хелеза и /Дениса/ Бећировића, пријетња су миру и стабилности региона. Упорно звецкање оружјем и провокације које долазе од овог двојца, требале би коначно да пробуде све у БиХ - рекао је предсједник Српске.

Он је оцијенио да је крајње опасна и штетна улога дијела Запада, који давањем подршке и ћутањем на оно што Бећировић ради растура и БиХ у облику који сви данас познајемо.

- Бошњачки политичари који су некада осуђивали оно што је Бакир Изетбеговић говорио и његове поруке да рачунају на исламске земље, морају сада јасно да осуде изјаве Бећировића које нас све уводе у једно опасно стање. Такве острашћене личности имају бројне сљедбенике и много је усијаних глава, које би данас по узору на министра Хелеза, били спремни не само да се фотографишу са пушкама него и да иду даље од тога и да их користе, јер их министар позива да то раде. А и реис је дао своје одобрење - указао је Додик.

Он је нагласио да рат постоји само у главама поремећених особа које су спремне због својих интереса да угрозе свој сопствени народ и да Бошњаци морају престати са ратнохушкачком политиком и схватити да њихово једнострано дјеловање не може донијети ништа добро никоме у БиХ.

УСТАВ И СЛОВО ДЕЈТОНА ИЗВОР СУ МИРА И СТАБИЛНОСТИ ЗА СРБЕ, ХРВАТЕ И БОШЊАКЕ; КАДА ОДУ НАЈВЕЋИ РУШИТЕЉИ ДЕЈТОНСКЕ БиХ, МОЋИ ЋЕМО ПОНОВО СЈЕСТИ И РАЗГОВАРАТИ

- Устав БиХ и Дејтонски споразум су извор мира и стабилности за Србе, Бошњаке и Хрвате. Али не дух Дејтона, већ слово! - појаснио је Додик.

Он је рекао да је одлазак Мајкла Марфија, који је својим активностима довео у питање и постојање БиХ, шанса да се обнове односи са Бошњацима.

- Из БиХ морају отићи и лажни /Кристијан/ Шмит и судије странци из Уставног суда. Срби, Хрвати и Бошњаци морају заједно и самостално градити своју будућност, поштујући Дејтон и Устав, радећи једни с другима, а не једни против других - указао је Додик.

Он је нагласио да прљава и подла кампања која је усмјерена искључиво против једног народа, није и не може бити рјешење.

- Када оду највећи рушитељи дејтонске БиХ моћи ћемо поново сјести и разговарати. Дио кампање тих типова, није само нарушавање односа Срба са Бошњацима и Хрватима, него и међу Србима - рекао је Додик.

Он је навео да је свијет у великом нереду, подјеле су све веће по свим питањима.

- Покушај атентата на бившег америчког предсједника и републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампа, као и на премијера Словачке Роберта Фица позива све на већи опрез и потребу вођења конструктивног дијалога - поручио је Додик.

Када погледамо на који је начин функционисала опозиција у Српској све ове године, навео је предсједник Додик, видимо исту матрицу која се користила у Америци прије покушаја атентата.

ГОТОВО НОРМАЛИЗОВАНА МРЖЊА ПРЕМА СРПСКОЈ, МЕНИ И МОЈОЈ ПОРОДИЦИ, КАО И СТАВЉАЊЕ МЕТА НА ЧЕЛО

- Та кампања је искључива и иде против Српске и заштите српских националних интереса. Политика опозиције, по америчком моделу, иде ускључиво и само против Милорада Додика и без иједног другог програмског циља. Бошњаци и опозиција у Српској свих ових година стављају мету на чело мени лично и мојој породици.

Нисмо видјели ништа бриљантно да су бошњачки представници смислили да би помогли Бошњацима да боље живе, нити смо могли видјети да је опозиција у Српској урадила било шта за Републику Српску онда када је то могла урадити, али видјели смо нешто што је исто, а то су бруталне увреде и позиви на линч усмјерени против мене и моје породице, против моје дјеце - констатовао је Додик.

Он је рекао да је готово нормализована мржња према њему лично од оних који желе да наметну поданички карактер Србима и потпуно слуганство Американцима, Британцима и Нијемцима.

- Америка је у Републици Српској финансирала разбијање јединства у Српској. Увјерен сам да тога постају све више свјесни они чланови опозиције који су патриотски и национално освјешћени и желе Српску која се развија. Српски народ мора бити уједињен у савладавању свих изазова који су пред нама. Република Српска жели мир и сарадњу са Бошњацима и Хрватима. Тражимо само да се поштује Устав и Дејтон - нагласио је Додик.

Он је указао да се само заједно може градити просперитетна будућност, а у тој будућности нема мјеста за Шмита, Марфија, стране судије и Бакирове хушкаче и оне који покушавају да проведу у дјелу написано у бабиној "Исламској дејларацији".

- Дејтонска БиХ може преживјети, само ако у њој разговарају и одлучују заједно Срби, Хрвати и Бошњаци, и ако се договор не мијења преко ноћи након позива Американца или налога реиса закључио је предсједник Додик.

Говорећи о безбједности у Српској након низа пријетњи и упозорања упућених српским званичницима, али и њему лично и његовој породици, те након изјаве потпредсједника Владе Србије Александра Вулина да су погнуте мјере обезбјеђења за предсједника Србије Александра Вучића, предсједник Српске је рекао да су због тога повећане мјере безбједности.

- Преиспитаћемо да ли је у овим околностима могућ одлазак у Сарајево и како ће функционисати политички процес који се води. У потпуности сам сигуран у способност и спремност наших служби да гарантују безбједност, али исто тако учинићемо све да се ово безумље које Бошњаци промовишу смири и да се ситуације нормализује. У овим тренуцима битно је да Република Српска и српски народ зна да су сигурни - истакао је Додик.

РЕТОРИКА ПОЈЕДИНАЦА КОЈИ САЊАЈУ УНИТАРНУ БиХ МОРА БИТИ ПРЕВАЗИЂЕНА, ЈЕР ДОНОСИ ДО САМО ВЕЋИХ ПОДЈЕЛА

Упитан да прокоментарише изјаву посланика у Народној скупштини Републике Српске Рамиза Салкића да "Србија никад неће одустати од територијалних претензија према БиХ", те да Бошњаци знају да немају посла само са, како је навео, луђацима, већ "озбиљном машинеријом за продукцију лажи и аспирацијом према суверенитету БиХе, која има за циљ реализацију неостварених стратешких ратних циљева мирнодопским методама", Додик је одговорио да су Рамиз Салкић и слични њему доказ да Бошњаци не желе бити дио политике помирења.

- Бошњаци и сви остали, као и сам Салкић имају сва права и слободе у Републици Српској, и чињеница да говори то што говори, док прима плату у Републици Српској, то и потврђује. Необјашњива је мржња и потреба да лажу и подмећу стално и предсједнику Србије и Србима. Умјесто да се бори да његов народ живи боље, он жели да његов народ остане у потпуности заслијепљен мржњом коју промовише. Таква политика не може да помогне никоме и највише зла наноси Бошњацима. Показали смо да поштујемо бошњачке и све друге жртве, и без иједне провокације да протекне дан када они имају своја обиљежавања, али то није довољно. Они не желе поштовање, они желе да Српска нестане, да само они одлучују и питају се о свему - нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске је рекао да снови о унитарној БиХ не дозвољавају Салкићу да било шта добро уради за свој народ и таква хушкачка реторика доноси још више подјела и мора бити превазиђена.

- Салкићево сљепило за све друге и потпуна искључивост су проблем, а не Српска и Срби. Ако мисли добро свом народу мора коначно да прихвати да живи у Републици Српској, да је Српска реалност. Као неко ко представља Бошњаке мора да се врати у реалност и покаже одговорност за изјаве које даје као политичар - указао је Додик.

На питање да прокоментарише Хелезову изјаву да је конференција за новинаре предсједника Србије Александра Вучића у Београду "морбидни јавни наступ", који је, како каже, обиловао лажима, замјенама теза и извртањем чињеница, истовремено га називајући "једним од најбезобзирнијих диктатора", а предсједника Скупштине Србије Ану Брнабић "монструмом", Додик је одговорио да је једини монструм и криминалац у БиХ Зукан Хелез.

- Хелез је доказ да нема закона у БиХ, јер да има права и правде, ове поруке слао би из неке ћелије, и једино би га колеге затвореници могли чути - рекао је Додик.

Он је указао да овакави попут Салкића и Хелезе само доводе до све већег удаљавања српског народа од БиХ и веће нетрпељивости, што је сасвим очекивано, јер овакаве изјаве само томе и доприносе.

Они ако желе да се свађају, рекао је Додик, нека се свађају у својој кући, али БиХ је и српска, и бошњачка и хрватска, а не Хелезова и Салкићева.

АМЕРИЧКЕ ПАРЕ НЕ МОГУ БИТИ ИЗНАД ВРИИЈЕДНОСТИ КОЈЕ ИМА НОВИНАРСКА СТРУКА; МЕДИЈИ НОСЕ ВЕЛИКУ ОДГОВОРНОСТ НА СВОЈИМ ЛЕЂИМА ЗА СВАКУ ОБЈАВЉЕНУ ИНФОРМАЦИЈУ

Говорећи о изјави Бобана Богдановића, најпознатијег дисидента у Србији који је за портал "Слободна Босна" рекао да се "плаши да ће бити крвопролића у БиХ и на Косову", те да је то једини излаз за Александра Вучића, који не може да се заустави, да мора да изазове сукобе за које ће оптужити друге, како би опстао на власти, предсједник Српске је одговорио да су дешавања у свијету, али и код нас, показала је да је добро што је Република Српска на законски начин регулисала начин на који се медијски простор злоупотребљава у пласирању дезинформација и специјалном медијском рату који се води против Републике Српске.

- Медији носе на својим леђима велику одговрност у вези са начином на који објављује информације, као и давања кредибилитета неким лобистима и разним протувама без провјеравања њихових тврдњи. Довољно је да једном пустите лаж у јавни простор, па да настане проблем, а то смо овдје више пута гледали - констатовао је Додик.

Он је истакао да новинарска етика и правила струке обавезују сваког медијског радника да провјери тачност информације из више извора и да да прилику свакој страни да се изјасни, а што нисмо тако често гледали.

- Уношење панике и ширење дезинформација видјели смо на бројним лажним објавама о наводном тоталном колапсу и крају Републике Српске, који већ годинама најављују. А америчке прсте видјели смо и у објавама разноразних портала који требају да оправдају америчко иживљавање над привредницима Републике Српске. Сви медији морају имати једнаке могућности да раде свој посао, али у складу са основним новинарским приципима, који онемогућавају да лаж постане вијест. Медијски линч свих ових година од америчких портала у БиХ, допринио је сталном распиривању тензија и јачању мржње. Морамо да се боримо против тога заједно - рекао је Додик.

Он је оцијенио да су озбиљни и одговорни медији важни за свако друштво, па тако и наше и они имају кључну улогу у спречавању ескалације и дизања панике.

- Сви заједно морамо показати много више одговорности према нашем друштву, послу који обављамо и према свим људима. Америчке паре не могу бити изнад оних вриједности које новинарска струка има. Они озбиљни и одговорни знају да је вријеме и да јавно прозову неке своје колеге и осуде оно што раде. Новинарска колегијалност престаје оног тренутка када видите да неко својим дјеловањем шаље опасне поруке и руши све стандарде струке - поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу Срни.