latinica  ћирилица
15/07/2024 |  14:35 ⇒ 14:43 | Аутор: РТРС

Револуцијом на Тврђави више од 210.000 људи најавило прославу 25 година Егзит фестивала

"Рекли су ми да Егзит окупља револуционаре у публици и на позорници", узвикнуо је Том Морело, додавши да је 33 године чекао на овај тренутак, а њега смо чекали и ми од првог дана Егзита, јер је управо Rage Against the Machine био катализатор настанка фестивала.
Егзит - Фото: Уступљена фотографија
ЕгзитФото: Уступљена фотографија

Симболично, уочи његовог наступа најављена је велика прослава 25 година Егзита идуће године, у којој се враћамо у State of EXIT – умјетничку државу излаза и стање свијести креирано заједно с милионима људи који су прошли кроз врата Петроварадинске тврђаве у прошле 24 године! Док је с првим зрацима сунца на мтс денс арени маестралним сетом Блек Кофија управо завршен овогодишњи Егзит, слиједи рекапитулација претходних пет дана музике, енергије, љубави и најбоље фестивалске авантуре на Петроварадинској тврђави.

Егзит 2024 | Бонобо

Овогодишње издање Егзит фестивала током пет дана обиљежили су наступи највећих свјетских музичких звијезда – од Нултог дана у част Николе Тесле уз Беби Лазању, Бурака Јетера, Димаша и Инико, преко оштрих рима и електронских битова које су у првој фестивалској ноћи донијели творац трапа Гучи Ман и синоним за ДЈ професију Карол Кокс, до најхитичније плесне носталгије уз поп-рап иконе Black Eyed Peas, враћања пунка на велика врата уз The Exploited и једног од симбола мтс денс арене Maceo Plexa.

Егзит 2024 | Беби Лазања

Финална вече прошла је у знаку фуриозних гитарских рифова и непрестаног mosh pita уз оснивача и главног аутора бендова Rage Against the Machine i Audioslave – Toma Morella. Култну Like A Stone” Morello је у емотивном извођењу посветио Крису Корнелу, да би са тврђаве на самом крају коначно загрмјела "Killing in the Name", коју је, преко цијелом свијету познатих риффова пјевала цијела Главна позорница! За то вријеме, публику на мтс денс арени одушевили су Barry Can’t Swim и вишеструки носитељ Grammy nominacija Bonobo, NSNS Stage Refreshed by Heineken Silver до врха је напунила Sara Landry, док је маестралну завршницу уз чаробни излазак сунца над препуним Егзитом храмом електронске музике приредио Блек Кофи.

Оно што је такође обиљежило овогодишњи Егзит били су родитељи с дјецом – како на позорници, тако и у публици. На фестивалу су, сада већ традиционално, биле три генерације Ковачевића – оснивач и директор Егзита Душан Ковачевић, његов отац Илија и синови Лав и Ноа.

Неки нови клинци долазили су са својим родитељима упознати звијезде нове генерације, међу којима су у прошлим данима апсолутни фаворити били Беби Лазања, Џокер Аут и Сем Дивине! Том Морело је концерт на Тесла Универсеу отворио са својим тринаестогодишњим сином, младим гитаристичким вундеркиндом Романом Морелом, а занимљиво је да је неколико сати прије тога и Макс Кавалера наступио са својим сином Игором Јуниором.

Прије него што је још једно чаробно фестивалско ходочашће завршено, отпочело је сљедеће јубиларно и историјско. Тачно у поноћ, с Тврђаве је, раније него икада, лансирана кампања за надолазеће издање фестивала, које ће од 10. до 13. јула 2025. године обиљежити четвртину вијека од оснивања Егзита и још једном оживјети и утврдити State of EXIT. Регистрација за најповољније улазнице почела је у ноћи иза нас, а бит ће могућа до петка, 19. јула на сајту Егзит фестивала.