latinica  ћирилица
15/07/2024 |  11:54 ⇒ 12:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Шпанија зарадила читаво богатство од УЕФА

Фудбалска репрезентација Шпаније је постала шампион Европе, због чега је добила велику новчану награду.
Шпанија побједник ЕУРО 2024.  (Фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Шпанија побједник ЕУРО 2024. (Фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Шпанија је савладала Енглеску са 2:1 у финалу ЕУРО у Берлину и тако се домогла трофеја. На турниру су славили у свих седам мечева и завршили такмичење са импресивном гол-разликом 15:4.

Подизањем трофеја, изабраници Луиса де ла Фуентеа су зарадили максимални могући износ који је био спреман за шампиона. Укупан износ фонда за све репрезентације је износио 331 милион евра.

Исто је било и на претходном првенству прије три године. Свака репрезентација је самим пласманом на ЕУРО зарадила 9,25 милиона евра.

За сваку побједу, екипа би добила милион евра, а за реми пола милиона. За пролазак у нокаут фазу, односно осмину финала награда је износила 1,5 милиона евра, потом за четвртфинале 2,5, а полуфинале четири милиона евра.

Када је у питању сама завршница, односно финале, Шпанија је добила осам милиона евра, док су Енглези као поражени пет милиона евра.

Када се све сабере, Шпанија је на Европском првенству зарадила максималних 28,25 милиона евра, исто колико је добила Италија на претходном такмичењу.