latinica  ћирилица
14/07/2024 |  22:11 ⇒ 22:12 | Аутор: ТАНЈУГ

ФБИ: Нападач на Трампа дјеловао сам

Нападач који је синоћ пуцао на бившег предсједника САД и кандидата Републиканске странке на предстојећим предсједничким изборима у САД Доналда Трампа дјеловао је сам, и користио је легално купљену пушку коју је купио отац осумњиченог, саопштено је вечерас из ФБИ-а.
Америчка полиција (Фото: EPA/DAVID MAXWELL) -
Америчка полиција (Фото: EPA/DAVID MAXWELL)

- Ријеч је о полуаутоматској пушки АР 556. ФБИ није пронашао никакве индиције да је осумњичени имао неке менталне болести. На напад се гледа и као домаћи терористички акт и као на покушај убиства - поручено је из америчке агенције, а преноси Ројтерс.

Наводи се да нема индиција да је нападач пуцао на Трампа из идеолошких разлога, а ФБИ прегледа налоге на друштвеним мрежама, коришћено оружје и ДНК узорке као доказе.

- Пријетње и позиви на насиље већ су у порасту на интернету, а поготово након овог догађаја - саопштено је из ФБИ.

Трамп је повријеђен у пуцњави у суботу увече током митинга у Батлеру у Пенсилванији.

Како је саопштила америчка Тајна служба, наоружани нападач и најмање један посјетилац скупа су убијени, а још дијве особе које су присуствовале митингу су тешко повријеђене.

Федерални истражни биро саопштио је да је 20-годишњи Томас Метју Крукс, који је такође убијен, идентификован као осумњичени у покушају убиства Трампа.