latinica  ћирилица
14/07/2024 |  20:29 | Аутор: Агенције

Бајден мијења стратегију: Како ће атентат на Трампа утицати на демократе?

Кампања за реизбор америчког предсједника Џозефа Бајдена припрема нову стратегију након покушаја убиства републиканског ривала Доналда Трампа у Пенсилванији, укључујући одлуку да се за сада обуставе напади на бившег предсједника, пише Ројтерс.
Џозеф Бајден (Фото: EPA/DIEU-NIALO CHERY) -
Џозеф Бајден (Фото: EPA/DIEU-NIALO CHERY)

У року од неколико сати од пуцњаве, Бајденова кампања је обуставила телевизијске рекламе и суспендовала друге политичке комуникације, укључујући и оне које су наглашавале Трампову осуду у случају Сторми Данијелс.

Британска агенција наводи да ће се Бијела кућа и Бајденова кампања ослањати на предсједникове претходне борбе против свих врста политичког насиља, укључујући његову оштру критику "нереда" насталог протестима у кампусу због сукоба у вези са ратом у појасу Газе.

Бајденови савјетници су се надали да ће умањити недавне позиве појединих демократа да се актуелни предсједник повуче и пусти другог кандидата да представља странку на изборима 5. новембра.

Осим тога, фокусираће се на Трампово угрожавање репродуктивних права у САД и "неистините изјаве бившег предсједника да је побиједио на изборима 2020. године".

Неименовани званичници Бајденове кампање рекли су за Ројтерс да очекују да ће покушај убиства смањити притисак конгресних демократа да се Бајден (81) повуче из трке за реизбор.

Будући да се пуцњава догодила у Пенсилванији, у којој је Бајден побиједио Трампа 2020. са малом разликом, инцидент би могао довести до веће излазности Трампових републиканских гласача у овој савезној држави, процјењују аналитичари.

Трамп је повријеђен у пуцњави синоћ током митинга у Батлеру у Пенсилванији.

Како је саопштила америчка Тајна служба, наоружани нападач и најмање један посјетилац скупа су убијени, а још двије особе које су присуствовале митингу су тешко повређене.

Федерални истражни биро саопштио је да је двадесетогодишњи Томас Метју Крукс идентификован као осумњичени у покушају убиства Трампа.